23948sdkhjf

Nio av tio fastighetsbolag har IoT-lösningar

Enligt en undersökning beställd av Schneider Electric, har 89 procent av 125 intervjuade svenska fastighetsägare, investerat i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och fastighetshantering.

Nästan lika många fastighetsägare uppger också att över hälften av deras fastigheter har uppkopplade lösningar.

Högst andel uppkopplade fastigheter kan man se inom landstingens lokaler, där alla tillfrågade uppger att de har gjort den typen av investeringar. En stor majoritet av samtliga fastighetsbolag svarar också att det redan finns uppkopplade lösningar för värme/ventilation och brandlarm. Även uppkopplade lösningar inom inbrottslarm, energiövervakning och passagesystem är vanligt. Kameraövervakning (cctv) är inte lika utbrett.

Christer Sjöström, chef för affärsområdet Ecobuildings på Schneider Electric, säger i ett pressmeddelande att det är positivt att så många fastighetsbolag redan idag nyttjar IoT för att göra sina fastigheter mer energieffektiva.

– Tekniken utvecklas dock ständigt så även om man har investerat i uppkopplade system för ett par år sedan är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nya lösningar och system som kan effektivisera energiförbrukningen och fastigheten ytterligare, framhåller han. 

Han tillägger att det är viktigt att säkerställa att de uppkopplade systemen faktiskt kan prata med varandra.

– Detta är av största vikt i arbetet att framtidssäkra fastigheten, säger Christer Sjöström.

Det finns en fastighetsägargrupp som ligger klart efter de andra, och det är fastighetsägare för kommunala lokaler. Mindre än hälften, 44 procent, av hela deras bestånd är uppkopplat. 

Schneider Electrics fem tips för en lyckad investering i IoT:
1. Undvik inlåsning: Behåll flexibiliteten: välj en leverantör som arbetar med öppna och standardiserade protokoll. På så sätt kan du välja produkter och tjänster utifrån dina behov.

2. Undvik siloeffekten: Istället för att ha separata system för bland annat fastighetsautomation, avancerad energimätning, säkerhet med mera, se till att integrera dem i ett system, med en översikt för samtliga delar

3. Hitta synergier: Genom att hitta synergier mellan olika system blir din fastighet ännu smartare.

4. Proaktiv service: Genom att hela tiden ligga steget före har du en byggnad som fungerar optimalt och spar på så vis in på kostnader. Upptäck och sätt in åtgärder innan ett eventuellt problem uppstår.

5. Uppkopplat och säkert: Genom att säkerställa att dina produkter och system är uppkopplade och uppkopplingsbara kan du mäta, analysera och optimera. För att minimera risken för dataintrång bör du välja en leverantör som arbetar med en hög IT-säkerhet i sitt fastighetsautomationssystem.

Schneider Electrics undersökning genomfördes av företaget Industrifakta.

Läs mer om: IoT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078