23948sdkhjf

Rengöring med "goda" bakterier Svanenmärks

Nu går det att Svanenmärka rengöringsmedel baserade på bioteknik. InnuScience är det första producenten av bioteknologisk rengöring som får sina städprodukter Svanenmärkta, skriver företaget i ett pressmeddelande.

InnuScience uppger vidare att bioteknologi bidrar till byggandet av ett uthålligt samhälle och effektiviserar världens resursutnyttjande. Man behöver heller inte borra upp olja ur marken för att utvinna kemikalier eller ta mark i anspråk för att odla träd och andra växter för kemikalieutvinning.

Mikroorganismerna ("goda" bakterier, exempelvis sådana som finns i yoghurt), som bioteknologiska rengöringsmedel bygger på, är istället en förnyelsebar resurs precis som sol och vind.

Att föra in goda bakterier i människors vardag är också intressant ur ett hälsoperspektiv. Genom forskningsprojektet I-tex har har man till exempel upptäckt att bakteriefloran på en yta kan bytas ut med hjälp av goda bakterier.

Svante Sterner, verksamhetsområdeschef kemteknik på Svanen, säger att en fördel med mikroorganismer i kemiska produkter är att de har potential att reducera behovet av miljöbelastande kemikalier.

– En annan fördel är att de rengjorda ytorna bibehåller renheten under en längre tid och att de är effektiva på ytor där det är svårt att annars hålla rent, till exempel i fogar, emellan kakelplattor och liknande ställen, fortsätter han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094