23948sdkhjf

Vill se skarpare förslag om mikroplaster

Det saknas grund för att peka ut fyllnadsmaterial av återvunna däck på fotbollsplaner som en ”viktigare källa” till mikroplaster i den marina miljön. Samtidigt ger Naturvårdsverket flera bra förslag för att eliminera risken för att fyllnadsmaterial sprids, men de borde gå ännu längre! Det menar Svensk Däckåtervinning i sitt remissvar på myndighetens mikroplastrapport.

– Vi delar Naturvårdsverkets oro för problemet med mikroplaster och bidrar ständigt till arbetet med att få bort dem. Men utifrån verkets egna bedömningskriterier och dagens kunskapsläge är det uppenbart att granulat från återvunna däck inte kan anses vara en viktig källa till mikroplaster i hav och sjöar, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverkets rapport ”Mikroplaster” lades fram i juni och pekar ut SBR-granulat, korn av återvunnet däckgummi som fyller ut konstgräset på allvädersplaner, som en viktig källa till mikroplast i miljön. Samtidigt finns ingen forskning som har visat på något granulat i hav och sjöar, eller ens tänkbara spridningsvägar.

Den uppskattade siffran på årlig spridning är en helt teoretisk beräkning som bygger på rekommendationer om hur mycket granulat som ska tillföras planen varje år. Denna siffra har visat sig sakna relevans för vad som kan spridas i naturen vid normal hantering. Beräkningen bortser också från att det finns andra skäl till återfyllnad än spill.

Svensk Däckåtervinning välkomnar flera av de förslag i rapporten som syftar till att eliminera risken för att granulat sprids till naturen. Samtidigt påpekar Svensk Däckåtervinning att flera förslag inte går långt nog. Det gäller framför allt den kunskapssammanställning om allvädersplaner som Naturvårdsverket föreslår.

– I dag finns god kunskap om hur man ska bygga och sköta allvädersplaner så att granulatet stannar där det hör hemma. Det är oerhört viktigt att kunskapen når så många kommuner och idrottsklubbar som möjligt. Vi ser att det finns brett stöd för en nollvision när det gäller spridning av granulat från svenska idrottsplatser, säger Fredrik Ardefors.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078