23948sdkhjf

AV förtydligar regelverket

Reglerna för arbetsmiljöarbetet behöver bli tydligare, mer tillgängliga och relevanta för morgondagens arbetsplatser. Därför påbörjar Arbetsmiljöverket nu arbetet med att göra det enklare att hitta rätt bland paragraferna. Arbetet väntas vara klart tidigast mot slutet av 2020.

I dag finns cirka 2 300 regler sorterade i 72 föreskriftshäften med namn som exempelvis ”Systematisk arbetsmiljöarbete”, ”Arbetsplatsens utformning” och ”Byggnads- och anläggningsarbete”. 

Verkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, säger att dagens regler fungerar väl, men att strukturen för dem behöver ses över. Förändringen handlar om ett förtydligande av regelverket, inte en förändring av reglerna i sig. 

– När nya regler tillkommit har vi byggt in dem i den gamla strukturen. Vissa regler finns på flera ställen, en del behöver uppdateras, medan andra nya behöver tillkomma för att möta nya behov på en arbetsmarknad i förändring. Inte minst för att kunna möta morgondagens arbetsliv, framhåller hon. 

Många regler överlappar idag varandra och en del föreskrifter är svåra att förstå eller togs fram för länge sedan och behöver moderniseras. Regelförnyelsen ska göra det lättare att få överblick och förenkla för användarna att förstå reglerna och vad som gäller. Dessutom ska reglerna få målgruppsanpassad information och användarvänliga digitala lösningar.

– Våra undersökningar visar att användarna har svårt att hitta vilka regler som gäller för dem. Jobbar man inom bygg läser man byggföreskrifterna, men kanske inte föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete som gäller alla arbetsplatser. Det ska bli lättare att förstå vad som gäller och få en överblick över vilka risker som en regel är till för att förebygga, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Resultatet ska bli ett fåtal övergripande föreskrifter med olika teman. Dessa ska inledas med allmänna bestämmelser som är gemensamma för temat oavsett bransch, sedan övergå till mer konkreta regler och slutligen ta upp specifika förhållanden som kan gälla till exempel arbete med ett enskilt ämne.

Exempelvis kan regler om en viss risk inledas med regler för hur man ska göra riskbedömningar utifrån det systematiska arbetsmiljöarbetet, för att övergå till olika riskområden som fall och kemiska hälsorisker och sedan till sist landa i bestämmelser för hur man ska hantera ett specifikt ämne, som till exempel asbest.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094