23948sdkhjf

Mobil alkomätare ökar nykterhet

Alkomätare i mobilen fick människor med för högt alkoholintag att drastiskt minska sin konsumtion och förbättra hälsan.  Proverna delades direkt med anhöriga och motivationen att hålla sig nykter ökade. Nu redovisas resultat av en studie.

Alkomätaren är en medicinteknisk produkt som fästs på mobiltelefonen. Till mätaren kopplas en app som registrerar resultatet över tid och kan delas med andra.

– Resultatet av hälsostudien är positivt, vilket är glädjande. Även möjligheten för patienter med alkoholberoende att kunna visa för omvärlden att de håller sig nykter har tagits emot väl. Att kunna göra regelbundna nykterhetstester var som helst med mobilen ger dem både en frihet, men också en motivation att hålla sig nykter, säger Peter Funning på företagsinkubatorn UIC och projektledare för Växtzons hälsostudie.

I studien ingick 35 personer i fyra kommuner och är en del av ett projekt som kallas Växtzon. Projektet drivs av inkubatorer och scienceparks i östra mellansverige. 

Patienterna tillhörde en grupp som tidigare vårdats utifrån egna självskattade uppgifter som lämnades in en gång i veckan. När istället de faktiska nivåerna kunde mätas, och behandlingen anpassades efter de, blev resultatet direkt bättre. Patienterna i studien fick också regelbundet besvara frågor kring hur de mådde för stunden.

Förutom vårdgivare, kunde också familj och medberoende följa de faktiska resultaten.  Resultaten rapporterades också till arbetsgivare om patienten så önskade.

På fem månader visade patienterna en genomsnittlig förbättring av sin hälsa när det gällde kontroll över sitt alkoholberoende, sin psykiska och fysiska hälsa, relationen med familj och möjligheten att leva ett gott och värdigt liv.

Under studien gjordes också en hälsoekonomisk beräkning. En onykter dag där kommunen gör insatser som behandlingshem, omhändertagande av barn och andra insatser kostar många tusen kronor. En dag där patienten är nykter kostar enligt studien 143 kronor för kommunen.

Den tekniska plattformen, TripleA, har utvecklats och marknadsförs av Kontigo Care.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.41