23948sdkhjf

Regeringen bör se över ”jämförligt avfall”

I en skrivelse till Miljö- och energidepartementet föreslår Avfall Sverige en översyn av definitionen av ”med hushållsavfall jämförligt avfall”. Översynen ska syfta till att klargöra kommunernas och verksamhetsutövarnas avfallsansvar för att skapa förutsättningar att utveckla resurseffektiva och miljömässigt bra kretslopp till gagn för företag, medborgare och miljö. Det framgår av Avfall Sveriges hemsida.

Sedan renhållningslagen infördes 1972 har definitionen av ”hushållsavfall och med hushållsavfall jämförligt avfall från verksamheter” utgjort själva grundvalen för det uppdrag som staten valt att lägga på kommunerna avseende hantering av avfall. Men då det saknas en tydlig beskrivning av innebörden av definitionen har tillämpningen kommit att anpassas utifrån rättspraxis. Därmed har ett av syftena med definitionen,  att utgöra grunden för offentligt avfallsansvar, kommit att bli ett rörligt mål.

Avfall Sverige gör nu bedömningen att det nuvarande regelverkets konstruktion har kommit till vägs ände och att det krävs nya tydligare lagregler. Den nuvarande regleringen fungerar inte längre som avsett med konsekvenser som ständigt återkommande rättstvister, olika tillämpningar i landet samt olika tolkningar inom den offentliga respektive privata sfären.

Avfall Sverige skriver också att syftet med den översyn som efterfrågas inte är att förändra gränssnittet mellan vad som är kommunens och verksamhetsutövares ansvar, utan att skapa tydlighet.

En länk till skrivelsen hittar ni här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093