23948sdkhjf

Äldre anställda ökar lönsamheten

Vi måste förändra attityden till åldrande och äldre anställda, annars går inte välfärden ihop. Kommuner, landsting och regioner behöver en halv miljon medarbetare de kommande tio åren. Samtidigt är den genomsnittliga pensionsåldern 64,5 år och så har det sett ut under den senaste tio åren.

Enligt sajten Sunt Arbetsliv hamnar arbetsmiljön överst på listan över vad som styr när vi väljer att gå i pension. Andra faktorer som spelar in är ett stimulerande arbete, den sociala gemenskapen, den egna hälsan och ekonomin, visar forskning.

Enligt Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet som talade under SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) konferens för ett förlängt arbetsliv, är det lönsamt för arbetsgivarna att behålla äldre arbetskraft.

– De som har ett hälsotänk i organisationen är betydligt lönsammare företag. De har bra ledarskap, god kommunikation, ger anställda inflytande och stimulans i arbetet samt har sina krav och resurser i balans, framhöll hon på SKL:s konferens.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, sa att heltid bör vara norm inom välfärdsarbetena.

– Våra medlemmar orkar ofta inte jobba längre än till dryga 63 år. De är dessutom mer sjukskrivna än andra grupper och över hälften arbetar deltid. Det är ett otroligt resursslöseri, sa han.

Negativa attityder mot äldre är ett stort hinder i det hetsiga arbetsklimatet idag. Ska välfärden klaras måste det förändras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.367