23948sdkhjf

Danderyd bäst på matavfall

Danderyds invånare är bäst på att källsortera sitt matavfall bland SÖRABs kommuner i norrort. Förra året samlade Danderyds kommun in 35 kg per invånare. I Vallentuna var motsvarande siffra 18 kg per invånare. Målet för 2016 var att samla in 30 kilo matavfall per person, som skulle återvinnas till biogas och biogödsel. Anledningen till att målet inte har nåtts, är att för få källsorterar sitt matavfall.

Efter en långsam start börjar hushållen i Stockholms norrortskommuner att komma igång mer och mer med källsortering av matavfall, men det är fortfarande för få. Under januari till juli i år sorterade norrortsborna ut 7 463 ton matavfall till återvinning. Det är en liten ökning jämfört med 2016, men för att kunna ta tillvara på all energi och näring från matavfallet på bästa sätt, måste fler börja sortera sina bananskal och sin kaffesump.

Matavfallet från Stockholms norra kommuner skickas idag vidare till Uppsala för rötning och omvandlas i behandlingsanläggningen till biogas och biogödsel. Av tio ton matavfall produceras biogas som räcker till en personbil under ett år och biogödsel som sprids ut på en hektar åkermark.

- För oss på SÖRAB och våra ägarkommuner är det viktigt att matavfallet blir biogas, som används som fordonsbränsle till bussar, taxis och sopbilar, men framförallt att det kommer ut på åkermarken igen i form av biogödsel, säger Beatrice Tjärnhell, projektledare på SÖRAB. Det är ett mål i vår gemensamma avfallsplan och ett viktigt krav när vi upphandlar behandlingsanläggning.

Under 2016 samlades totalt cirka 13 000 ton in i de nio kommunerna. Det innebär ungefär 25,7 kilo per invånare. I år kommer fyra kommuner samla in över 30 kilo per invånare, enligt SÖRABs prognoser, nämligen Danderyd, Sollentuna, Sundbyberg och Solna.

Kvaliteten på norrortsbornas källsorterade matavfall är god.

- Våra stickprov visar att matavfallet från Stockholms norrortskommuner är välsorterat, framförallt från hushållen, säger Lennart Nordin, avfallschef på Uppsala Vatten och Avfall. För att förklara betydelsen av att lägga rätt avfall i den bruna matavfallspåsen, är det viktigt att förstå att matavfallet blir biogödsel som sedan sprids ut på åkermark där mat odlas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125