23948sdkhjf

Nu finns nya "Allt om städ"

Prevent har nu sjösatt den nya, utökade version av webbplatsen "Allt om städ". Sajten innehåller bland annat korta filmer om arbetsteknik som bidrar till att göra städjobbet mindre slitsamt. Den nya sajten är både enklare att ta till sig och lättare att bära med sig i vardagen.

Den kostnadsfria webbplatsen Allt om städ har länge varit populär och används av både städare och chefer. Bland annat för att introducera och utbilda nya städare i yrket och vidareutbilda etablerade städare. Men också för att inspirera och stötta chefer i deras arbetsmiljöarbete.

Nya Allt om städ är en mer tillgänglig webbplats, både rent tekniskt och innehållsmässigt. Några nyheter är tips och råd om hur man hanterar hot och våld, hur man köper hemstädning och hur man minskar risken för fallolyckor. Här finns också ny information om vad man bör tänka på vid ensamarbete, fönsterputsning, när man köper städmaskiner och när man använder rengöringssprejer. Dessutom håller fler filmer som visar bra arbetsteknik på att spelas in – de korta filmerna är ett av sajtens mest uppskattade verktyg.

– Vårt mål har varit att göra sajten ännu mer tillgänglig och lättare att använda. Nu fungerar den lika bra på surfplatta och mobil som i datorn. Dessutom kan man översätta alla texter till andra språk via Google Translate, vilket är användbart i en bransch med stor språkspridning. Vi har också utvecklat och förbättrat Upphandlingsguiden, säger Prevents projektledare Lisa Rönnbäck.

Upphandlingsguiden är ett stöd för den som ska köpa städtjänster, med tips och råd om vad man bör tänka på vid upphandling. På så sätt vill man uppmuntra till fler seriösa upphandlingar, som även tar hänsyn till städarnas arbetsmiljö.

Allt om städ innehåller det mesta, från rekommenderade städmetoder till råd från framgångsrika företag. Allt material är baserat på forskning. Lisa Schmidt är forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och en av dem som bidragit med innehåll till Allt om städ. Den 27 september visar hon nya Allt om städ på mässan Clean i Jönköping.

– Jag tycker att det bästa med Allt om städ är att det finns så mycket lättillgänglig information om städning på samma ställe. Och att den vänder sig till flera målgrupper. Jag hoppas att många känner att de lika gärna kan använda innehållet till utbildning som till att hitta inspiration för att skapa bättre arbetsmiljö i vardagen, säger Lisa Schmidt.

Allt om städ är utvecklad i samarbete med Kommunal, Fastighets och Almega. Även representanter från Arbetsmiljöverket, Centrum för Belastningsskadeforskning, IVL och företaget ISS har medverkat i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062