23948sdkhjf

Volvogrävare på räls

Volvo minskade rumpomfånget på en redan smal grävare med tre avgörande centimetrar, ett beslut som inneburit ett uppsving för Swecon på en ny och het marknad.

Boden. I Swecons Loadupnorthmonter fanns en rälsanpassad hjulgrävmaskin, en Volvo EWR150E och en modell som i sitt rälsanpasade skick fått en riktig rush försäljningsmässigt under 2017 förklarar Peter Bäck, Swecons produktspecialist för grävmaskiner.

Det har verkligen exploderat.

Nya lagkrav när det gäller till exempel tippskydd har gjort att marknaden är het, Swecon har dock inte kunnat delta på just denna marknad förrän ganska nyligen – Volvos hjulgrävare har varit för stora för att få användas på dubbelspår.

– Kunderna har velat ha det men vi har fått tacka nej, säger Peter Bäck.

Swecon har framfört önskemålen till Volvo, det som krävdes var en mindre maskin – för att få användas på dubbelspår får svängradien vara högst 1 700 millimeter men den minsta modell den svenska tillverkaren haft i produktion klarade bara 1 720 millimeter.

I fjol löstes äntligen problemet genom en specialbyggd motvikt, maskinen får därför en bakre svängradie på 1 690 centimeter och klarar därför kraven för spårarbete.

Motvikten är tillverkad speciellt för Sverige och de svenska kunderna, kommenterar Peter Bäck.

Swecon vilade inte på hanen när grundmaterialet nu fanns till handa, den första motvikten levererades för lite drygt ett år sedan och Swecon lejde direkt ut rälsanpassningen till CD Group och Rosenqvist Rail.

– Vi levererar en standardprodukt i rätt storlek, en Volvo EWR150E, sedan står de för resten, konstaterar Peter Bäck.

Kraven är höga när det gäller arbete på spår, EU:s siktkrav innebär till exempel att motvikten, bommen och stickan ska vara gula, inte grå som Volvos maskiner i övrigt. Reglerna när det gäller belysning är också hårda och maskinerna måste kunna bogseras bort från spåret direkt om något händer, de är därför försedda med till exempel lyftöglor.

Det ska vara ordning och reda på allt när man jobbar på spår, kommenterar Peter Bäck.

EWR150E lanserades 2016, det är en hjulgrävmaskin på drygt 17 ton med en räckvidd på nästan nio meter och ett grävdjup på drygt fem meter. Maskinen är 3,15 meter hög och Swecon lyfter gärna fram att maskinen har helt fri sikt åt höger.

Ett annat bevis på vilket genomslag de svenska kundernas önskemål fått syns under insteget, där två utdragbara lådor ska klara 120 kg var.

– Det är en rejäl verktygslåda, något som många efterlyst, kommenterar Swecons marknadskommunikationschef Fredrik Rigö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078