23948sdkhjf

Nya i Svensk Däckåtervinnings styrelse

Tidigare statssekreteraren Ola Alterå och hållbarhetsproffset Jonas Roupé har valts in i styrelsen för Svensk Däckåtervinning AB. Ola Alterå har de senaste åren varit regeringens utredare om cirkulär ekonomi.

– Vi är oerhört glada över att få den här förstärkningen till Svensk Däckåtervinnings styrelse. Både Ola och Jonas har lång erfarenhet inom hållbarhetsarbete som kommer att vara till stor nytta för bolaget, säger Lars Zacharoff, styrelseordförande i Svensk Däckåtervinning, i ett pressmeddelande.

Ola Alterå har tidigare varit statssekreterare åt näringsminister Maud Olofsson, bland annat med ansvar för energifrågor. Han arbetar i dag som konsult i sitt eget bolag och har också rollen som strategisk rådgivare på Sustainable Innovation, ett icke vinstdrivande företag som driver utvecklingsprojekt för ett energi- och resurseffektivt samhälle.

På uppdrag av regeringen har Ola Alterå nyss lett en offentlig utredning om cirkulär ekonomi. Utredningen lämnades till miljöminister Karolina Skog i mars i år och innehöll flera förslag på hur Sverige kan röra sig mot en mer cirkulär modell.

– Jag ser mycket fram emot att bidra till att Svensk Däckåtervinning fortsätter att utvecklas. Att återanvända och återvinna högteknologiska material är ett viktigt steg mot att ställa om till en cirkulär ekonomi i Sverige, säger Ola Alterå.

Jonas Roupé har under flera år arbetat med miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells strategiska hållbarhetsarbete, senast i rollen som marknadschef. Han har också en bakgrund inom företag som Telia Sonera och Ericsson, och grundade 2013 konsultföretaget Insiktsbolaget som bland annat arbetar med klimat- och hållbarhetsstrategier. Jonas Roupé har uppmärksammats för sitt arbete med nätverket End Ecocide, som verkar för internationell lagstiftning som värnar ekosystem och lägger grunden för ett cirkulärt skifte.

– Svensk Däckåtervinning ser till att däck fortsätter att göra nytta när de inte längre rullar på vägarna. Genom att använda materialet på nya sätt sparar vi på jordens resurser och kan visa vägen för andra delar av världen. Därför är mitt nya uppdrag så viktigt, säger Jonas Roupé.

I fjol samlades över 85 000 ton uttjänta däck in i Sverige, mer än vad som såldes yrkesmässigt. Svensk Däckåtervinning, som inte är vinstdrivande, sköter insamlingen av däck åt alla anslutna företag. Systemet finansieras genom en avgift som däcktillverkare och importörer betalar till Svensk Däckåtervinning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094