23948sdkhjf

Kriminalvården konkurrent till tvätterier

Kriminalvården sysselsätter interner med kommersiell tvätteriverksamhet. Enligt P4 Sjuhärad har vissa tvätterier i Borås slutat delta i upphandlingar där Kriminalvården också finns med.

Christian Backlund, ägare till ett tvätteri i Borås, är en av dem som gett upp försöken att konkurrera med Kriminalvårdens tvätteri. 

– De kan lägga sig på såna nivåer att jag skulle gå back för att kunna matcha det, säger han till P4 Sjuhärad.

Internerna som arbetar i Kriminalvårdens tvätterier får cirka 13 kronor i timmen, vilket ska jämföras med de cirka 110-120 kronor i timmen som en privatanställd tvätteriarbetare tjänar.

Utöver den stora löneskillnaden har Kriminalvårdens tvätterier inget vinstkrav på sig. 

Myndigheten anser inte att de utgör något problem på tvätterimarknaden. Hans Hedenfelt, sektionschef för arbetsdrift vid Kriminalvårdens huvudkontor, säger till P4 Sjuhärad att han inte kan ta till sig kritiken eftersom deras andel av marknaden är så liten.

Enligt Kriminalvårdens egna beräkningar har de bara en 0,2 procentig marknadsandel i hela Sverige och en procent av marknaden i Västsverige.

Problemet är dock inte nytt, Sveriges Tvätteriförbund har debatterat frågan i många år redan. Enligt en rapport från förbundet har kriminalvården i vissa upphandlingar legat hela 16 procent under de privata anbudsgivarna. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125