23948sdkhjf

Mer kapital och förändrat ledarskap ett måste för underleverantörerna - Sinfs råd

Enligt Sinfs underleverantörsbarometer för perioden Q2-Q3 2023, har svensk industri bromsat in.

– Oroande, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.

Hon efterlyser fokus på teknikomställning och ägarskiften, så att företagen kan skapa möjligheter att växa.

Enligt undersökningen för Q2/Q3 har lönsamheten generellt sett minskat jämfört med genomsnittet från de senaste 15 årens mätningar. Vidare uppger 60 procent av företagen att de har en oförändrad eller minskad omsättning jämfört med föregående kvartal.

*Att notera i Sinfs senaste under sökning är att plastindustrin sticker ut - på frågan om huruvida produktiviteten förändrats under Q1/2023. 28 procent av den sammantagna underleverantörsgruppen uppger här att produktiviteten ökat. Hela 37 procent av plastindustrin svarar detsamma.

– Vi har bra år bakom oss med högkonjunktur, men nu är det ett annat läge. Företagen bromsar in på grund av att det saknas kapital. Nu krävs ett omtag med fokus på teknikomställning och ägarskiften, säger Arnfjorden Wadström.

42 procent uppger att de automatiserat produktionen till 50 procent eller mer. Endast 25 procent har automatiserat sitt produktionssystem de senaste tre åren, men 4 av 5 företag uppger att de påbörjat sin digitalisering de senaste tre åren.


– Företagen behöver mer kapital för att modernisera sin produktion, bland annat för att minska sin elförbrukning. Det finns regionala investeringsstöd att söka vilket är ett bra initiativ, men alla regioner inkluderas inte. Det riskerar att skapa en ojämn konkurrens, där inte ens svenska företag konkurrerar på lika villkor på samma marknad, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Enligt Sinf har Sverige har runt 50 000 företag med ägare över 65 år. 58 procent av underleverantörerna uppger att de vill göra en ägarförändring inom tre år.

– Vi ser i statistiken att företagens utveckling påskyndas i samband med att företagen byter ägare eller anställer en ny nyckelperson eller vd. För att ta tillvara på de stora resurser som finns är därför ägarskiften en nyckelfråga. Varje företag som framgångsrikt byter ägare innebär tillväxt och därmed fler svenska jobb, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157