23948sdkhjf

FOSSILFRITT

”Gamechanger för hela järnvägsindustrin”

Railcare har nu presenterat det företaget lanserar som världens hittills största batteridrivna underhållsmaskin för järnvägen. Produkten har tagits fram i samarbete med bland annat Epiroc och Northvolt och utlovas en kapacitet motsvarande 30 elbilar.

Flera fördelar med eldrift - men även nackdelar

NCC samverkar nu i fyra nordiska länder för att göra en samordnad utvärdering av eldrivna entreprenadmaskiner. Erfarenheterna så här långt är att tekniken har stora fördelar, men även stora nackdelar.

Premiär för batteridriven borrigg i Norge

Efter en kort testperiod i Tyskland används nu det som beskrivs som världens första batteridrivna borrigg av NCC-ägda Hercules Fundamentering vid ett spårvägsprojekt i Bergen.

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

Bobcats elgrävare redan en storsäljare

Sverige är ett av de länder som prioriteras när Bobcat nu inlett produktionen av sin nya E10e, en batteridriven entonsgrävare som med start i juli började färdigställas i fabriken i tjeckiska Dobris. Men efterfrågan är stor. Enligt företaget är hela produktionen för 2019 redan såld.

Volvo tar täten i elracet

Volvo lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner med start 2020. På vårens Bauma gavs ett smakprov i och med att de två första utsläppsfria maskinerna – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – avtäcktes.

Sänd till en kollega

0.063