23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

6 tips inför trädgårdsläggningen

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Ska du anlägga en uteplats, veranda, uppfart eller trädgårdsgång? Då är valet av marksten viktigt. Har du bestämt dig för att bygga om trädgården helt finns det en rad andra faktorer att tänka på.

Det första du måste fundera över är vilken funktion din trädgårdsläggning ska ha. Här delar vi med oss av praktiska tips inför trädgårdsläggningen.

Hyr rätt utrustning
Beroende på vilken storlek du har på din trädgård kommer du att behöva hyra en del utrustning inför trädgårdsläggningen. Ska du bygga en garageuppfart kan du ta hjälp av en mindre grävmaskin eller manitou teleskoplastare för att transportera marksten, utgrävt material och komposit. Teleskoplastare används inom en mängd olika områden, inte minst bygg och trädgårdsläggning. De är mångsidiga och kompakta maskiner som får jobbet gjort på kort tid.

Planera din trädgårdsläggning
Innan du börjar med själva trädgårdsläggningen är det viktigt att du vet vad du ska använda din trädgård till. Ska den fyllas med ljuvliga odlingar och blomstrande rabatter eller vara en lek- och mysplats för familj och vänner? Behöver du stora ytor för dina trädgårdsmöbler eller en vindskyddad uteplats? Alla dessa faktorer påverkar hur du planerar din trädgårdsläggning.

Välj rätt sten
Granit, skiffer, kalk eller sandsten? Att välja marksten till trädgårdsgången eller uppfarten borde inte vara så svårt. Problemet är att utbudet är gigantiskt! Granit är slitstarkt och kräver väldigt lite underhåll. Sandsten är vackert, tål syror bra men är känslig för salt. Kalksten är en porös form av sten och således extremt känslig för syror och salt. Skiffer kan frysa under vintern och totalförstöra däcket runt din pool.

Vid valet av trädgårdssten spelar utseendet en stor roll men det är också viktigt att tänka på stenens funktionalitet. Sten till uteplatsen ska helst inte vara ojämn. Ska du lägga sten runt poolen funkar småflisor bättre än stenplattor. Välj rätt sten för varje trädgårdsyta!

Hur mycket tid har du över till trädgården?
Hur mycket tid kan du lägga på trädgårdsskötsel? Gräsklippning, plantering, röjning och ogrässanering måste göras mer eller mindre regelbundet. Är du mindre intresserad av trädgårdsarbete kan det vara en bra idé att bygga en lättskött trädgård som inte kräver något större underhåll. En bra lösning är att lägga sten över stora delar av trädgården för att slippa ägna tid åt gräsklipparen.

Inspireras av din omgivning, även grannarna!
Om du är osäker på valet av sten, möbler eller växter till din trädgård kan du alltid inspireras av din omgivning. Hur ser det ut hos grannarna? Faktorer som påverkar designen på din trädgård är bl.a. läge och jordmån. Förhållandena lär vara desamma hos dina grannar. Frodas citron- och päronträden i grannens trädgård kommer det förmodligen att trivas lika bra hos dig. 

Välj rätt växter
Vilka växter som trivs bäst i din trädgård beror mycket på jordmånen, läget och klimatet. Växter som är löjligt enkla att sköta och trivs i både sol och skugga är aromatiska kryddor. De ser också fantastiskt fina ut i trädgårdslandet. Silverpäronträdet tål mycket sol och värme. Detta gäller även de allra flesta klätterväxter.

Välj perenner som är lättskötta och lättodlade i både sol och skugga. Perenner är långlivade och kräver väldigt lite underhåll. Som till exempel stjärnklockorna. De är små vita blommor som är väldigt bra marktäckare och tål torka fantastiskt bra. Tovsippan har samma egenskaper som stjärnklockan men trivs ännu bättre i torr och kalkrik jord. Vill du sätta ordentligt med färg på trädgården är kärleksörten en låg och söt perenn som håller i sig hela säsongen. Den blommar i rödvioletta toner som pryder din trädgård långt in på hösten. Lycka till med trädgårdsläggningen! 

Kontakt:
Scantruck AB
Metalvägen 61
195 72 Rosersberg
Web: https://www.scantruck.se
Tlf: 020 – 10 50 10

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.08