23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fem viktiga områden där robotteknik kommer göra stor nytta

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Den fjärde industriella revolutionen knackar på vår dörr och med den även vetskapen om att robotar blir allt viktigare medarbetare bland företag.

De senaste åren har man sett ett ökat intresse för både större industrirobotar och mindre samarbetande robotar, så kallade cobots.

Precis som tryckpressen och internet har förändrat vår värld radikalt kommer robotteknik att påverka hur vi lever och verkar de närmaste åren. Den fjärde industriella revolutionen är här och digitaliseringen ger oss hopp om effektivare produktion, högre kvalitet och kortare ledtider. Norden har varit ledande på området och i regionen hittar vi många företag som arbetar med robotteknik, bland annat danska robotar som tillverkar “kollaborativa robotar”, så kallade cobots.

Många säkerhetsproblem beror på mänskliga fel. När robotar används för att efterlikna det mänskliga arbetsflödet kan man både automatisera repetitiva uppgifter och förbättra säkerheten. Det är därför kanske inte så konstigt att vi redan nu har börjat se flera exempel på yrkesområden där robotar har gjort sitt intåg. Några exempel;

Robotar tar sig in på våra byggarbetsplatser
Tidigare har robotindustrin ansett att det varit utmanande att automatisera uppgifter inom byggbranschen, eftersom många av de moment som ska genomföras behöver anpassas och skötas i realtid. De senaste genombrotten inom robotik och artificiell intelligens har dock gjort det möjligt för robotar att göra sitt intåg även på byggarbetsplatsen. Redan idag finns det exempel på robotar som kan bygga med tegel och vars program kan reagera snabbt på exempelvis vind, vibrationer och andra miljöfaktorer.

Fler robotar utför arbeten i farliga miljöer
Robotteknik är inte enbart hjälpsamt i miljöer där människor kan göra ett fel utan också i miljöer där människor kan skadas. En undersökning i Storbritannien bland arbetare visade att 77 procent föredrar att robotar utför farliga uppgifter istället för människor. Framsteg inom teknik har lett till mer motståndskraftiga maskiner, vilket gör det möjligt för företag att implementera dem i farliga miljöer. Att använda robotar i farliga miljöer minskar inte bara risken människor utsätts för. Det gör det även möjligt för företag att utföra nya uppgifter som tidigare varit omöjliga på grund av farorna.

Hälsovården blir allt mer automatiserad
Det är fortfarande svårt att ersätta den mänskliga handen - inte minst i sjukvården. Men en läkares arbete kan underlättas med hjälp av robotar som hjälper dem utföra sina uppgifter både snabbare och med större noggrannhet. Det finns idag goda exempel på hur läkare kan utföra robotkirurgi trots att de befinner sig hundratals mil från sina patienter. Fjärroperationer tack vare robotik gör det möjligt för kirurger att arbeta med patienter i andra städer utan att behöva resa.

Jordbruket förenklas tack vare robotar
Jordens befolkning förväntas växa till nio miljarder år 2050. Som en följd av detta kommer jordbruksproduktionen globalt att behöva fördubblas för att möta den kommande efterfrågan. Detta behov har fått jordbrukarna att vända sig till robotteknik som en lösning. Jordbruksrobotar kan hjälpa lantbrukare med långsamma och repetitiva uppgifter och ge dem tid att fokusera på mer komplexa arbetsmoment. Det finns redan idag olika uppgifter som jordbruksrobotar utför galant - bland annat skörd, fruktplockning, beskärning, sådd och besprutning.

Kocken får sällskap i köket av en robot
Robotar har även börjat förändra hur det ser ut i livsmedelsindustrin. Robotkockar har visat sig kvalificerade nog att bereda allt från surdegspizza till gourmetburgare och kan fungera som en modern kallskänka i framtidens restaurangkök. Inte minst i pandemitider har tekniken visat sig vara en frälsare eftersom robotkockar kan hjälpa restauranger att minimera mänsklig handpåläggning i matlagningsprocessen - både bildligt och bokstavligt talat.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.109