23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Att tänka på när du handlar en begagnad dator

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Numera finns ett stort antal sidor som säljer begagnade datorer för den som vill spara sig en slant eller värna om miljön. Men vad bör man egentligen tänka på när man ska köpa teknik i andrahand?

Blir tekniken gammal?
Tekniken kan klara sig längre och bättre än du tror så länge den är väl omhändertagen, så det är faktiskt inte helt fel att köpa en begagnad dator. Vissa byter ut sin teknik långt innan den är uttjänt, och second hand-marknaden har mycket att erbjuda. Det finns till och med en ökande efterfrågan på att handla teknik som redan är använd. Självklart är det ett särskilt lockande alternativ om du är en student som har lite i plånboken, eller om du är orolig för miljön och hur nykonsumtion påverkar den. Eller så kanske du är intresserad av professionell utrustning till ett amatörpris?

Användningsområden? 
Naturligtvis är det första du bör tänka på vad du egentligen använder din dator till. Om du gärna använder den när du är ute på vift kan batteriet behöva bytas ut, om inte de du köper dator från har gjort det. Du kan dessutom behöva vara noga med vikt och dimensioner för att se till att du orkar släpa den med dig. Spelar du datorspel eller kör tunga redigeringsprogram ska du också överväga huruvida de kräver högre prestanda än en begagnad dator kan erbjuda. Du bör även jämföra priser mellan begagnade och nya datorer - om du inte kräver en särskilt komplicerad maskin kan du kanske komma undan med ett billigt nyköp?

Köper du datorn direkt från en privatperson, på Blocket eller Tradera, så kan det vara smart att fråga om de har kvar kvittot. Då är du säker på att du inte köper stöldgods från någon oseriös säljare. Finns det möjlighet till det bör du även be att få testa den innan du bestämmer dig, för att se till att den inte har några dolda fel eller skavanker.

Att tänka på
Avslutningsvis kommer några personliga råd; du som funderar på att ​sälja​ din begagnade dator, se till att alla dina privata filer verkligen är raderade! Det finns flera guider på nätet för hur du säkerställer att datorn är helt tömd. Om du sedan ersätter den med en surfplattehybrid - som alltså både har tablet- och laptopläge - se då till att tangentbordet ingår, eller köp till ett illa kvickt, och kolla att tangentbordet är på det språk du oftast använder.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078