NIPT - ny riskfri fosterdiagnostik nu i Sverige.
finns!
Mentor Communications Group logotype
23 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Dina mediciner
2014-09-30 | 12:07
NIPT nu i Sverige

NIPT -ny riskfri fosterdiagnostik i Sverige

NIPT, Non-Invasive Prenatal Testing, används redan i flera andra länder och innebär att man kan se kromosomavvikelser hos foster med hjälp av ett enkelt blodprov från mamman där fostrets DNA analyseras. I dag krävs fostervattensprov, vilket det finns vissa risker med. Det görs idag också KUB-tester, kombinerat ultraljud och blodprov, men dessa ger bara svar på hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar. NIPT avslöjar även fostrets kön men modern kan själv bestämma om hon vill ha det beskedet eller inte.

I Sverige är det sedan några veckor möjligt att göra testet, men det finns ännu inget avtal med landstingen så mamman får själv stå för kostnaden. Testet kan beställas, men först bör man ha kontaktat sin mödravårdscentral eller vårdcentral för att se att dom är villiga att ta blodprovet. Läs mer om hur man beställer NIPT och vad det kostar.

Testet erbjuds från 10:e graviditetsveckan och svaret levereras inom 3 veckor, antingen till vårdcentralen eller direkt till patienten enligt önskemål.Cirka 2 % av provtagningarna kan inte ge svar på om det föreligger en kromosomavvikelse eller inte. Det beror på att mängden foster-DNA är för låg i moderns DNA i plasman vilket gör mätningen osäker. En omtagning är då kostnadsfri.

I Sverige håller Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, på att gå igenom de vetenskapliga studier som gjorts på området för att se vilka för- och nackdelar som finns med NIPT.

Läs även: Russin och vitlök bra för gravida.

                 Provrörsbefruktning – så går det till.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013