Tryckfärger som talar - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
24 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Packmarknaden - Förpackning
2016-11-28 | 11:43
Packmarknaden logotype
maxresdefault-980x551.jpg

Tryckfärger som talar

Konsumentprodukter som erbjuder upplevelser och fördjupad information är på väg att bli en del av vår vardag. En teknik som kan användas är funktionell färg. Tekniken kan t ex underlätta spårbarhet och produktsäkerhet på förpackade livsmedel eller addera upplevelser och tjänster på produkter som hushållselektronik och textilier.

 

VTT utvecklar tekniken med funktionella tryckfärger inom ramen för TagItSmart, ett internationellt EU-finansierat forskningsprojekt. Med färgen kan en kod läggas till på förpackningen eller direkt på produkten. På en mugg skulle en kod t ex kunna ge konsumenten upplysning om temperaturen i en dryck, eller på en förpackning uppmärksamma denne på “bäst före” datum och produktens ursprung och produktionsland.

 

Funktionella tryckfärger kan användas i 2D-koder för märkning av produkter och förpackningar.

 

­– Tanken är att färg reagerar vid en viss temperatur eller inom en viss tid och ger konsumenten ett meddelande som innehåller ytterligare information baserad på en dynamisk kod, säger projektchef Liisa Hakola.

 

– Vi utvecklar också en läckageindikator lämplig för förpackningar som reagerar på syre som tar sig in i vakuumförpackningar. Med hjälp av den här tekniken kan t ex livsmedelsförpackningar slå larm om innehållet har blivit otjänligt som föda. Om läckageindikatorn är en kod kan den också användas för att få tillgång till ytterligare information baserad på situationen och avläsningstillfället.

 

Praktiska IoT-applikationer utvecklas efter hand i TagItSmart-projektet som löper över tre år och i detta sammanhang kommer också konsumenter att få ge sin syn på applikationerna. Förutom VTT representeras Finland av UpCode i TagItSmart-projektet. Totalt deltar 15 partner från olika länder, bl a Storbritannien, Frankrike, Sverige, Rumänien, Nederländerna, Italien, Österrike och Spanien.

 

Nya applikationer för funktionella tryckfärger kommer att bli tillgängliga för konsumenter senast i slutet av projektet.

 

Fotnot: IoT står för Internet of Things

 

Se YouTube-film om TagItSmart

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013