Stockholms arbetskraftsbrist rekordhög - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Verkstäderna - Tillverkande industri
2017-02-23 | 09:10
Verkstäderna logotype
barometer

Stockholms arbetskraftsbrist rekordhög

Stockholms Handelskammare konstaterar i en ny rapport att konjunkturen i Stockholms län är starkare än normalt. Stockholmsekonomin hålls dock tillbaka av den högsta arbetskraftsbristen på åtta år.

– Företagen i Stockholm fortsätter att anställa och hushållen är optimistiska. Byggbranschen och delar av tjänstenäringen utvecklas väl. Stockholmsekonomins akilleshäl är arbetskraftsbristen som är den högsta på hela åtta år. Inte minst bygg- och IT-företag i Stockholm har stora problem att hitta rätt arbetskraft.

Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

– Den ekonomiska aktiviteten i kombination med befolkningsökningen gör att huvudstadsregionens behov är stora. Vi måste investera mer i fler bostäder och bygga Östlig förbindelse samt påbörja planering av nya tunnelbaneprojekt. Kompetensförsörjningen måste säkras genom bättre möjligheter att locka talanger till regionen, vilket kan uppnås genom att förenkla för arbetskraftsinvandring, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholmskonjunkturen stärks under fjärde kvartalet 2016 och konjunkturen är starkare än normalt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från 102,8 till 103,9. Byggbranschen ger viss skjuts till näringslivet medan handeln backar. De flesta delbranscherna i Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas bättre än normalt. Arbetskraftsbristen blir allt värre och når de högsta nivåerna på åtta år. Många företag har svårt att hitta arbetskraft, främst IT-branschen har problem vilket hämmar deras tillväxt. På den interaktiva siten www.stockholmsbarometern.se kan du läsa mer om Stockholmsbarometern samt själv laborera med statistiken.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013