Scania får jätteorder till Iran - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Trafikforum - Persontrafik & Kollektivtrafik
2017-02-13 | 10:17
Trafikforum logotype

Scania får jätteorder till Iran

Scania har tecknat en principöverenskommelse med den iranska provinsen Isfahan och investeringsbolaget Shahr-e Atiyeh om leverans av 1 350 bussar för kollektivtrafik i Isfahan och fyra andra iranska städer. De första bussarna sätts i trafik i slutet av detta år.

 

Två avsiktsförklaringar har undertecknats i Teheran, i närvaro av statsminister Stefan Löfven och EU- och handelsminister Ann Linde, av Scanias vd Henrik Henriksson, Hamid Akbari Rad i styrelsen för Scanias iranske partner Oghab Afshan, samt guvernören i Isfahan and verkställande direktören för Shahr-e Atiyeh. Scania tillhör de företag som valde att stanna kvar i Iran under hela den period som diverse sanktioner riktats mot landet, främst sanktioner initierade av USA. Enligt Scania har detta varit viktigt för att nu kunna få tillstånd den stundade storaffären var storlek i pengar dock ingen av parterna går in på. Bara att det är en enorm order som räknat i antalet bussar är större en totalt nyregistrerade tunga bussar under 2016.

 

Det finns ett starkt behov av att bygga ut och förnya kollektivtrafiken i Iran. Med de två avsiktsförklaringarna kommer Isfahan, 450 kilometer söder och öster om Teheran, och fyra andra ledande och framsynta städer, att få hållbara kollektivtrafiklösningar. Scania och Oghab Afshan ska leverera 350 bussar till Isfahan och inom ramavtalet med Shahr-e Atiyeh finansieras upp till 1 000 bussar.

 

Luftföroreningarna i de iranska städerna har stadigt ökat under de senaste åren, vilket både ger sämre livskvalitet och påverkar ekonomin. I samverkan med de iranska myndigheterna har Scania utvecklat lösningar som säkerställer att utsläppsnivåerna är minsta möjliga med den nuvarande bränslekvaliteten. De nya bussarna för Isfahan och Mashhad har en drivlineteknik som ger dem landets lägsta utsläppsnivåer.

 

Iran är en av företagets tio största bussmarknader i världen. Privatägda Oghab Afshan har varit Scanias samarbetspartner och distributör sedan år 2000. Det iranska företaget sysselsätter närmare 1 100 personer för sin Scaniaproduktion, varav 860 i bussfabriken.

 

– Tillsammans med våra partner har vi en stark ställning i Iran med omfattande industriell verksamhet och ett stort servicenätverk. Vi ser fram mot att ytterligare utveckla denna marknad för att erbjuda våra kunder den bästa service och hållbara transportlösningar, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013