Rekord för Bromma flyg - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
23 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Resforum - Resor & Bussturism
2016-12-30 | 13:57
Resforum logotype
brommaflyg111.jpg

Rekord för Bromma flyg

28 december hyllades resenärerna på flight TF 409 när stockholmarnas egen cityflygplats Bromma slog nytt passagerarrekord. Flygningen från Visby innebär att 2,5-miljonersvallen passerades – alltså, 2,5 miljoner passagerare har flugit till och från Bromma hittills under 2016. Totalsiffran blir alltså högre, eftersom det återstod tre dagar på året när den 2,5:e miljonte resenären klev av planet från Gotland.

 

Stockholms första flygplats var Lindarängens flyghamn, en flygplats för sjöflygplan som invigdes 1921 i en vik på Ladugårdsgärdet i dåvarande nordöstra Stockholm, där dagens Frihamnen ligger. Faktiskt finns den största hangaren kvar än i dag, den används som lager och ligger långt från närmaste vatten. Lindarängen hade enstaka flyglinjer, bland annat till Tallinn (då Reval) och fortsatte att vara en plats för sjöflyg långt efter det att Bromma tillkommit, flyghamnen lades inte ner förrän 1952.

 

Bromma, som nu slagit passagerår rekord för alla tider – invigdes av kung Gustaf V i september 1936 – och firade 80-årsjubileum 2016. Flygplatsen, som tappade resenärer under 1990-talet, växer nu för sjätte året i rad, 2011 hade Bromma drygt 2,1 miljoner passagerare. När BRA:s flygplan från Visby landande med den 2,5:e miljonte resenären fick alla 40 resenärer en liten present från flygplatsdirektör Peder Grunditz med personal.

 

– Det är en fantastisk utveckling och visar verkligen Brommas roll för svensk tillgänglighet och som ett viktigt nav i inrikestrafiken och för Stockholms totala flygkapacitet, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz.

 

Passagerarökningen på Bromma sker tack vare att flygbolagen dels sätter in större flygplan men framförallt lyckas fylla varje flygning bättre.

 

– Det är framförallt affärsresandet som ökar. Genom Brommas läge kan affärsresenärer hinna med ett möte i Stockholm och sedan resa tillbaka samma dag och till och med hinna hämta barnen på dagis, säger Peder Grunditz.

 

För att möta det ökande resandet investerar Bromma Stockholm Airport drygt 1,5 miljarder kronor de kommande åren. Det handlar bland annat om förbättring av miljö- och säkerhetsstärkande åtgärder, en breddning av rullbanan men framförallt om byggandet av en helt ny ankomsthall.

 

– Det behövs verkligen. Våra resenärer har varit tålmodiga och fått trängas i alldeles för små utrymmen under flygets rusningstimmar på morgon och eftermiddag. Från och med nästa höst blir det betydligt bättre när den nya ankomsthallen kan tas i drift, säger Peder Grunditz.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013