Polisen testar distansutredning på videolänk - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Skydd & Säkerhet - Säkerhet
2017-02-22 | 09:41
Skydd & Säkerhet logotype

Polisen testar distansutredning på videolänk

I Göteborg city testar polisen nu att utreda snatterier på distans med förhör på videolänk för att spara tid.

När en snattare grips av en butiksanställd, ordningsvakt eller väktare genom ett envarsgripande kallas vanligtvis en polispatrull till butiken för att ta över gripandet. Patrullen håller förhör och genomför andra utredningsåtgärder, vilket innebär att ett enskilt snatteriärende kan ta flera timmar.

I ett nationellt pilotförsök testar polisen att utreda snatterier på distans, för att polispatruller ska slippa åka ut på misstänkta brott. Tanken är att snabba på brottsutredningen och att ingripandepolisen kan prioritera andra uppdrag.

Utredningen görs av en utredare på polisens kontaktcenter (PKC) som via videolänk genomför id-kontroll, förhör och andra utredningsåtgärder. Snatteriärendet slutförs och går direkt till åklagare som utfärdar strafföreläggande.

– Snatteri är ett ringa brott. Det ska lagföras men idag slukar det stora polisresurser. Med effektivare utredning kan vi frigöra poliser som bättre behövs någon annanstans. Det är också en förbättring för den misstänkte och för den som gjort envarsgripandet som slipper vänta på att polisen kommer dit. Nu kan snatteriet utredas direkt, säger lokalpolischefen Anders Börjesson.
Köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg, där man har flest snatterier på liten yta, har valts ut som pilot i det nationella försöksprojekt som kommer att pågå året ut.

– Parallellt arbetar vi med Trygg i butik – en brottsförebyggande satsning mot butiksstölder just i Nordstan. Det har varit framgångsrikt, vi ser en markant minskning av dessa brott. Med en effektivare utredningsmetod hoppas vi att den tid polisen lägger på snatteriärenden kan minska ytterligare, säger projektledaren Boel Dahleman vid citypolisen.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013