Ökad framtidstro i februari– men fortsatt pessimistiskt - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
29 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Fri Köpenskap - Dagligvaruhandel
2017-02-15 | 10:26
Fri Köpenskap logotype

Ökad framtidstro i februari– men fortsatt pessimistiskt

Inom dagligvaruhandeln minskade pessimismen i februari och indexet ökade med 4,0 enheter under månaden. Dock skriver Svensk Handel i rapporten att nivån är negativ, 99,1, och det är en större andel handlare inom dagligvaruhandeln som ser negativt på framtiden än de som är positiva. När det gäller förväntningar på försäljningsutvecklingen som är det mer positiva tongångar med tro på ökningar medan utsikterna om  lönsamhet och antal anställda ligger kvar på minus.

Den så kallade Framtidsindikatorn, som gäller både dagligvaru- och sällanköpsvaruhandeln, ligger kvar på minus och landar på 97,5 i februari månads mätning. Försäljningsförväntningarna ökade med 4,7 enheter i februari till 102,1 och lönsamhetsförväntningarna ökade med 4,0 enheter till 96,4 i februari. Förväntningarna på antalet anställda ökade under månaden med 2,0 enheter.

Månadens fråga handlade om e-handeln; dels om handlarna tror på tillväxt men också hur stor del segmentet väntas utgöra av deras verksamheter 2025. En majoritet av handlarna tror att e-handeln kommer att utgöra över 20 procent av branschens totala försäljning och en fjärdedel bedömer att e-handeln kommer att uppgå till mer än 30 procent. E-handels andel av den totala handelskaka uppgick till cirka 8 procent i fjol. Digitaliseringen ställer dock krav på ny kompetens och 40 procent av handlarna inom dagligvaruhandeln tycker sig se ett ökat kompetensbehov.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013