Nya spår i Västernorrland - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
29 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Leveranstidningen Entreprenad - Entreprenad & Anläggning
2017-02-14 | 15:10
Leveranstidningen Entreprenad logotype

Nya spår i Västernorrland

Maland och Tunadalsspåret  ska rustas upp och ett nytt mötesspår ska byggas. Finansieringen är nu löst och beräknad byggstart är 2018.

Tanken är att längre och tyngre tåg ska kunna trafikera banorna om de rustas upp och elektrifieras, Trafikverket, Sundsvalls kommun, Landstinget Västernorrland och SCA har därför enats om att Tunadalsspåret ska bindas ihop med Ådalsbanan i Maland med ett dubbelspår, ett extra mötesspår ska dessutom byggas i Birsta, Tunadalsspåret ska dessutom rustas upp samt elektrifieras mellan Tunadal och Birsta.

De olika parterna har enats både om lösningen och om hur den ska finansieras, hela kalaset beräknas kosta 862 miljoner kronor, Trafikverket ska stå för 800 av dessa, resten ska täckas upp av medfinansiering: 33 miljoner från Landstinget Västernorrland och 29 miljoner från Sundsvalls kommun.

Beräknad byggstart är 2018 och 2021 ska etapp ett vara färdig. Frågan är dock inte politiskt behandlad av Sundsvalls kommun ännu, ett beslut där väntas i slutet av mars.

I överenskommelsen ingår också en andra etapp, som dock ännu inte är finansierad.

Den andra etappen går ut på att Ådalsbanan ska byggas ut med en ny sträckning mellan Timrå och Birsta, en sträcka som dessutom ska kopplas ihop med Tunadalsspåret i Birsta.

– Det är mycket positivt att vi är överens om den här lösningen som långsiktigt är den bästa. Redan om några år innebär det också snabbare och smidigare byten främst för godstransporterna söderut, säger Catherine Kotake, regiondirektör, Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Trafikverket uppger vidare att man arbetar för en finansieringslösning när det gäller den andra etappen, en lösning man vill få in i kommande plan för statlig infrastruktur, 2018-2029.

Tanken är dock att påbörja arbetet med järnvägsplanen redan 2019.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013