Nästa kull maskinställare på plats i skolbänken - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Plastforum - Plast & Gummi
2017-02-02 | 07:08
Plastforum logotype
Kursarna-980x578.jpg

Nästa kull maskinställare på plats i skolbänken

… sina diplom, och redan har nästa kull tagit plats i klassrummet. Plastforum är på plats i Anderstorp en dag i februari. Eleverna, 29 till antalet, undervisas i materiallära och bearbetningsmetoder av Mats Svensson från Kreol of Sweden AB.

 

Parallellt med teorilektionen, försvinner elever, en och en, ut från klassrummet, för att göra sin truckuppkörning. Ett ingående del i utbildningen.

 

Kull nummer två är en blandad grupp av grabbar och tjejer. Vissa har arbetat inom plastindustrin sedan tidigare, men de flesta har slussats in till utbildningen via Arbetsförmedlingen och har ingen tidigare erfarenhet av att jobba med plast. Att några i gruppen har viss erfarenhet av formsprutning märks tydligt, då dessa ställer både vassa frågor och delger tips och trix.

 

-Det här är en unik möjlighet för eleverna. Just skolans koppling till industrin är en fantastisk chans och nyckel till en bra framtida anställning, säger dagens handledare Mats Svensson.

 

I en av pauserna får vi oss en pratstund med några av eleverna. Tilda Inlund från Mullsjö, är en av dessa. I fjol jobbade hon en tid på RPC i Mullsjö. Hon vill gärna fortsätta att jobba inom branschen. Hon gör sin praktik på Prototal i Jönköping och hoppas på en framtid där.

 

-Det är mycket kunskap att ta in nu i början, men jag tror att det blir lättare att förstå begreppen bättre när jag väl står vid maskinen, säger hon.

 

Tilde påbörjade utbildningen bara för två dagar sedan. Resten av gänget har varit med sedan starten, den 16 januari. Utbildningen pågår under 28 veckor, därefter är det dags för ett teoretiskt och senare även ett praktiskt ställarprov.

 

Tony Jörgensen från Ängelholm gör sin praktik på Sundplast i Helsingborg. Även han hoppas på en anställning efter den avslutande utbildningen.

 

-Jag kommer från den grafiska branschen, vilken har många likheter med plastbranschen. Kraven är höga på produkterna inom dessa båda branscher, men jag tycker att det är intressant med plast, säger han.

 

Patrik Karlsson från Anderstorp, har precis som merparten av eleverna rekryterades till utbildningen via Arbetsförmedlingen.

 

-Vi har en stor plastindustri här i bygden och det har alltid varit brist på ställare. Jag har tidigare erfarenhet från annan typ av industrin, så jag tänkte; Plastindustrin, ja absolut, säger Patrik Karlsson.

 

Nästa kull maskinställare på plats i skolbänken
Nästa kull maskinställare på plats i skolbänken
Nästa kull maskinställare på plats i skolbänken
Nästa kull maskinställare på plats i skolbänken

 

Stora delar av årets kull av framtida maskinställare, tillsammans med Mats Svensson, en av utbildningens totalt åtta handledare.

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013