Mikroplaster kan bli förbjudet i kosmetika   - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Plastforum - Plast & Gummi
2017-01-27 | 10:59
Plastforum logotype
Stop_Hand-980x653.jpg

Mikroplaster kan bli förbjudet i kosmetika  

… blir Norden en föregångsregion på plastlagstiftningens världskarta.

 

-Förslaget inte gör anspråk på att dramatiskt sänka halterna av mikroplaster i hav och vattendrag, men signalvärdet är desto större, säger Hanna Kosonen (C, Finland), ordförande i Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden.

 

Kosonen menar att ett förbud har ett stort signalvärde gentemot näringsliv och beslutsfattare på andra håll i världen eftersom det visar på mikroplasternas negativa konsekvenser och kan skynda på politisk handling.

 

Enligt rapporten ”Sources of microplastic pollution to the marine environment” leder mikroplaster tillsatta i kosmetik till att 40 ton mikroplaster årligen rinner ut i havet bara i Norge. Jämförbar statistik uppges ha publicerats även i Danmark.

 

I pressmeddelandet skriver Hanna Kosonen även att bildäck är den största källan till mikroplaster i våra hav, och att hon gärna hade sett en samnordisk insats gällande detta.

 

Plastforum har utan framgång, försökt att nå Kosonen för en kommentar och förklaring till varför bildäck skulle vara den största källan till mikroplaster.

 

Förslaget om ett nordiskt förbud mot mikroplaster i kosmetik debatteras i plenum vid Nordiska rådets vårsession i Stockholm den 4-5 april. /Nordiska rådet

if (document.currentScript) {

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013