Rekordresultat för Svevia - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Leveranstidningen Entreprenad - Entreprenad & Anläggning
2017-03-09 | 10:05
Leveranstidningen Entreprenad logotype
Svevia-458x280.jpg

Rekordresultat för Svevia

Rekordresultat för Svevia

Drygt hälften av omsättningen i Svevia hänförs till driftdivisionen som räknar med att Trafikverket kommer att lämna ut 26 basunderhåll väg för anbudsräkning i början av året. Foto: Markus Marcetic

När Anders Elfner, med gott om rutin från bland annat Skanska och Peab, hämtades över till en nyinrättad post som vice vd i Svevia för ungefär fyra år sedan hamnade företagets långsiktiga tillväxt snabbt högt upp på prioriteringslistan.

Efter flera års arbete med fokus på lönsamhet och att göra Svevia till ett konkurrenskraftigt bolag är vi redo att satsa på tillväxt. Våra förbättringsåtgärder har fått genomslag i hela verksamheten. Marknaden finns där. Nyckeltalen för orderingång, orderstock och omsättning pekar i rätt riktning och är högre än föregående år, säger Anders Elfner.

Årsredovisningen för det som tidigare var Vägverkets egenregiverksamhet lyfter fram ett flertal punkter som pekar på att strategin varit lyckosam. Bland annat hävdas att alla divisioner har en starkare orderportfölj än föregående år och att maskinverksamheten ökade sin externa omsättning med så mycket som 26 procent. Till det mest glädjande hör att anläggningsdivisionen förbättrat sitt resultat avsevärt och för första gången redovisar ett positivt resultat.

Vår utmaning ligger i tillgången på kompetenta medarbetare, som är avgörande för vår fortsatta utveckling. För att möta behovet satsar vi bland annat på traineeprogram som hitintills varit mycket lyckade. Sedan starten 2012 har vi tagit in 80 traineer, av dessa är 63 fortfarande kvar i bolaget. Nu pågår rekryteringen till vår sjätte omgång, säger Anders Elfner.

Anders Elfner plockar fram ytterligare en nyckelfråga för framtiden. Även om drift- och beläggningsdivisionerna förbättrat lönsamheten under året hänger en stor del av framtidsutsikterna på hur lyckosamt företaget blir när Trafikverket nu i början av året lämnar ut entreprenader gällande basunderhåll av vägar på 26 ställen i landet till anbudsräkning.

Inte minst den infrastrukturproposition som regeringen lämnat för åren 2018-2029 bidrar till att Anders Elfner ser ljust på framtiden och beskriver marknadsläget som fortsatt gynnsamt, framför allt då i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. I ryggen har han då dessutom med sig en orderingång som ökade från 6,6 miljarder kronor under 2015 till 7,8 miljarder kronor, en orderstock som växte från 6,5 miljarder kronor till 7,2 miljarder kronor och ett rörelseresultat som förbättrades från 265 miljoner kronor till 439 miljoner kronor.

 

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013