Maskinförarutbildning - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Leveranstidningen Entreprenad - Entreprenad & Anläggning
2017-02-23 | 09:26
Leveranstidningen Entreprenad logotype
Hjullastare-Cat-ME-skolan-458x306.jpg

Maskinförarutbildning

Maskinförarutbildning

– Vi vet att de flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan, säger Tobias Ramstedt, rektor på Peder Skrivares Skola i Varberg.

Enligt den konjunkturbarometer som Maskinentreprenörerna presenterade strax före jul har 80 procent av föreningens medlemmar svårt att få tag på kompetent arbetskraft. Samtidigt har många kommunala utbildningar svårt att få sökande till sina maskinförarutbildningar som allt oftare läggs ner.

Utvecklingen är synnerligen olycklig eftersom vi just nu står inför stora satsningar inom både bostadsbyggande och infrastruktur. Bristen på bland annat kompetenta maskinförare kan därför bli en besvärande flaskhals som bromsar utvecklingen avsevärt.

Maskinentreprenörerna har därför själva valt att hitta samarbeten för att säkerställa att utbildningar finns kvar och att fler elever som vill utbilda sig till maskinförare också ges den möjligheten.

I dag har den så kallade ME-skolan etablerat utbildningscenter på sex orter och driver maskinförarutbildning inom Bygg- och anläggningsprogrammet och genom den kommunala vuxenutbildningen.

Vi erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen, men också kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis. Inom två år räknar vi med att ha etablerat ME-utbildningscenter på närmare tolv orter runt om i Sverige, säger Tomas Lindberg, som är projektledare för skolutveckling på Maskinentreprenörerna.

Närmast på tur står Varberg där Peder Skrivares Skola drar igång inriktningen anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet den kommande höstterminen. Utbildningen startas i nära samarbete med ME-skolan och tanken är att skolan även här ska utvecklas till ett ME-utbildningscenter för maskinentreprenörer i regionen.

Peder Skrivares Skola är ett väletablerat gymnasium med flera yrkesinriktade utbildningar. Just nu studerar cirka 1 500 elever på skolan.

Det är en väldigt intressant utbildning vi nu drar igång tillsammans med branschens egen företrädare Maskinentreprenörerna. Maskinföraryrket är under stark utveckling med mycket ny teknik både i och utanför maskinen. Extra inspirerande är detta då vi vet att de flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan, säger skolans rektor Tobias Ramstedt.

Liksom övriga utbildningar som drivs i samarbete med Maskinentreprenörerna finns även ett samarbete med Pon Equipment och Caterpillar som tillhandahåller lämpliga maskiner för verksamheten.

Samarbetet med branschorganisationen ger också nära kontakt med lokala maskinentreprenörer som bidrar till att höja nivån på utbildningen genom att bidra med praktikplatser.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013