Glesbygdsskatt stoppas - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Leveranstidningen Entreprenad - Entreprenad & Anläggning
2017-02-28 | 09:52
Leveranstidningen Entreprenad logotype
Timmer-Scania-458x306.jpg

Glesbygdsskatt stoppas

Glesbygdsskatt stoppas

Regeringen backar från förslaget om kilometerskatt som skulle slå hårt mot bland annat landsbygd och skogsindustri. Foto Dan Boman

Bra att regeringen äntligen tagit sitt förnuft till fånga och att de efter massiv kritik nu drar tillbaka kilometerskatten som skulle ha slagit hårt mot svenskt näringsliv, främst företag på landsbygden, säger Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Den tänkta skatten beskrivs ofta som en utpräglad glesbygdsskatt eftersom den slår väldigt hårt mot landsdelar som är helt beroende av vägtrafik för sin överlevnad.

Kilometerskatten är inget annat än en skatt på avstånd som drabbar människor, jobb och företag på landsbygden. Det ger även väldigt låg klimatnytta, då det slår lika hårt mot transporter som går på fossilt bränsle som på förnybart. Det drabbar därtill skogsnäringen som ju är de som levererar vårt förnybara bränsle, såsom biodrivmedel, säger Anders Åkesson.

Bransch- och arbetsgivareförbundet Transportföretagen välkomnar också regeringens besked om att inte gå vidare med det hårt kritiserade utredningsförslaget.

Det är glädjande att regeringen lyssnat till de synpunkter som vi, men även stora delar av näringslivet, fört fram under en längre tid. Förslaget hade fått förödande regionalpolitiska effekter, särskilt för landsbygden, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

Det är inte rimligt att Sverige med sina geografiska förutsättningar ska ha högre transportskatter än genomsnittet inom EU. Vi utgår från att sådana aspekter kommer att beaktas i det nya förslag som ska tas fram inom regeringskansliet, säger Mattias Dahl.

Att ett nytt förslag kommer står nämligen helt klart – målsättningen är att det ska presenteras under nuvarande mandatperiod. Enligt nuvarande planer ska ett reviderat förslag till vägslitageskatt utarbetas i regeringskansliet utan att en ny utredning tillsätts.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013