Lena Ek: Substitution löser mer än klimatfrågan - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
NTT - Sågverk & Trämanufaktur
2017-03-10 | 15:35
NTT logotype

Lena Ek: Substitution löser mer än klimatfrågan

Lena Ek var en av flera kvalificerade talare vid seminariet som arrangerades av Finlandsinstitutet. Hon menade vid att det växande problemet med mikroplaster är ett minst lika stort problem som koldioxidutsläppen.

– Men för mikroplaster och plastanvändning finns inga internationella avtal alls. Här kan substitution med träbaserade råvaror bli räddningen.

Lena Ek betonade att vi hittills bara börjat bläddra bland alla ämnen som finns i trä och som man skulle kunna använda för att ersätta dagens miljöstörande textilier, kemikalier och mediciner. Ett bekymmer är dock att man i EU på många håll lever kvar i ett 60-talstänk kring skogen, där man mest tänker papper och energi.

Den finska miljöpolitikern Satu Hassi höll med.
– I Finland har diskussionen stannat vid just mer papper och energi. Vi borde börja titta mer på värde och mindre på antal producerade ton. Vi borde också ägna mer fokus åt långlivade produkter som trähus och möbler, det ger bättre koldioxidlagring.

Per Lyrvall, sverigechef vid Stora Enso, pekade på företagets satsningar på innovationscentrum nära Stockholm och utveckling av nya trävaror i samarbete med forskare och andra företag.

– Men skogsindustrin behöver ta större ansvar för att informera politiker och andra makthavare, vi behöver få ut kunskapen om vilka möjligheter som finns med trä.

Mer om seminariet i nästa NTT. Läs gärna även om utvecklingen av nya byggmaterial på woodnet.se/nyheter/lvl-i-stort-byggprojekt

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013