Keolis startar trafikskola - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Trafikforum - Persontrafik & Kollektivtrafik
2017-02-01 | 18:41
Trafikforum logotype

Keolis startar trafikskola

Kollektivtrafiken är en framtidsbransch med en ständigt ökad efterfrågan på hållbara och effektiva transporter. Samtidigt väntar stora pensionsavgångar de kommande åren. Sedan 1 oktober 2016 har en rättstvist stoppat utbildningen av bussförare. Samtidigt behöver persontrafiken ett tillskott på över 4 000 bussförare de närmsta två åren. Det stora bussbolaget Keolis tar nu saken i egna händer och startar en trafikskola.

 

– Kollektivtrafiken är samhällskritisk, ett scenario där den inte fungerar påverkar oss alla enormt. Keolis kunde inte längre stillatigande se hur bristen på personal växer utan att något sker för att lösa dödläget, därför har vi tagit beslutet att göra något åt situationen, säger Cecilia Jerneheim, Keolis HR- och kommunikationsdirektör.

 

Sveriges bussförare utbildas i princip enbart inom vuxenutbildningen. Komvux stod 2015 för cirka 400 förare och arbetsmarknadsutbildningen för cirka 1200. Från gymnasiet tog bara fem bussförare examen samma år. Arbetsmarknadsutbildningen för bussförare har fastnat i en överklagandeprocess som startade i oktober och där utbildningen fortfarande inte kommit igång. Att utbildningarna står still påverkar kollektivtrafiken men också möjligheten för många som utan utbildning står långt från arbetsmarknaden. Därför ligger det i samhällets intresse att utbildningarna kommer igång, något Keolis har vänt sig till potentiella samarbetspartners med.

 

– Vi ser med tillförsikt på samtalen vi för med omställningsföretag och kommuner för att hitta partners till vår trafikskola. Genom att ha skolan i egen regi kommer vi kunna erbjuda både utbildning och arbete. På sikt ser vi detta som en möjlighet att få in fler kvinnor i branschen, säger Cecilia Jerneheim.

 

Målsättningen är att första utbildningen startar i slutet av mars.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013