Julkryddornas biverkningar - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
23 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Dina mediciner
2014-12-08 | 13:06
Saffran, kryddnejlika och kanel kan hjälpa mot både diabetes och håravfall, men inte utan biverkningar. Stora mängder saffran kan orsaka missfall.
Saffran, kryddnejlika och kanel kan hjälpa mot både diabetes och håravfall, men inte utan biverkningar. Stora mängder saffran kan orsaka missfall.

Julkryddornas biverkningar

  • Stora mängder saffran kan orsaka missfall

Den dyraste kryddan av alla – och farligast om det används fel. På grund av sin exklusivitet har många myter bildats kring det flyktiga pulvret som bildas på ståndarna i krokusen. Saffrans sägs skydda mot cancer, håravfall och till och med impotens, allt är kanske inte sant, men se ändå upp om du är gravid.

– Saffran har använts för att framkalla abort, det är en väldigt stark krydda som påverkar muskeln i livmoderhalsen, förklarar apotekare Maryam Rasti Nosrani.

  • Kanel kan ge allergi

En riktig dundermedicin! Kanel har visat sig stabilisera blodsockret, vilket kan hjälpa diabetiker. Den har även en starkt bakterie- och svamp-dödande verkan.

Kanelinmarinering kan hålla kött färskt längre, skriver läkaren Per Ove Lind i sin bok Maten som botar. Det räcker med att strö lite över filen eller gröten, men helst varje dag. Och ta en extra pepparkaka nu i jul. Med potenta substanser kommer också biverkningar. Många är allergiska mot kanel. Kanelallergi kan ge sveda på tungan, kli i halsen eller rinnande ögon.
– Jag hade en 27-årig kund som kom till mig och sa att hon alltid får ögoninfektion så här års, då frågade jag om hon åt mycket pepparkakor och, mycket riktigt, när hon slutade med det gick ögoninfektionen över, berättar Maryam Rasti Nosrani.

Kryddnejlika stark mot huden – Läs mer på Dina mediciner

Kardemumma ökar aptiten – Läs mer på Dina mediciner

Läs även: Grönt te-ämne mot diabetes

 

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013