Höjer kunskapen om hedersmotiv - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Skydd & Säkerhet - Säkerhet
2017-02-24 | 10:01
Skydd & Säkerhet logotype

Höjer kunskapen om hedersmotiv

I polisregion Mitt påbörjas en ny satsning som ska öka kunskapen om motiv bakom hedersrelaterade brott.

En omfattande förundersökning där nio personer under torsdagen åtalades misstänkta för mord och människorov med hedersmotiv har lyft frågan om komplexiteten i hedersrelaterade brott i polisregion Mitt. Nu startas därför en pilotutbildning under ledning av Länsstyrelsen i Östergötland, vilket ska vara en snabbspårsutbildning i hedersproblematik.

– Kunskap är A och O så att vi snabbare kan identifiera misstänkta hedersmotiv, att vi förstår den komplexa problematiken. Det är också viktigt att fler brott anmäls till polisen och att fler vågar vittna, så att vi får fler fällande domar. På så sätt vågar fler vända sig till polisen, säger regionpolischefen Carin Götblad i en kommentar.

Under en niomånadersperiod har 35 poliser arbetat heltid med utredningen kring det hedersrelaterade ärendet i region Mitt, som resulterat i ett förundersökningsprotokoll på 12 000 sidor. Poliserna har bland annat genomfört 547 förhör.

– Polisen i Gävleborg har gjort ett fantastiskt arbete i detta gigantiska ärende. En sådan här utredning slukar mängder med resurser men det är oerhört viktigt att utreda dessa grova och svåra brott, säger Carin Götblad.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013