Härnösand lär av Skellefteå - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
NTT - Sågverk & Trämanufaktur
2017-02-14 | 10:10
NTT logotype

Härnösand lär av Skellefteå

Härnösand har under många år upplevt en negativ utveckling med rivningar istället för nybyggnationer. Men nu har vinden vänt och kommunen har visionen att bygga en hållbar framtid. Nyligen fattade Härnösand beslut om en klimat- och energiplan.

Men vi har inte den typen av kunskaper kring hållbart byggande. Därför vände vi oss till Skellefteå. Vi är här för att lära oss på bred front om vad som är viktigt och går att tillämpa i den fasen vi befinner oss i. Det som var slående är att det inte bara byggs på ett sätt i trä i Skellefteå, utan att det finns en bredd att visa upp, säger Fred Nilsson efter besöket.

Skellefteås utarbetade modell där kommun, näringsliv och akademi aktivt jobbar tillsammans för att ge trä en chans i stora byggprojekt, är av särskilt intresse för Härnösand.

Vi lär oss att organisera, bygga upp kompetens och relatera till de som har pengar samt den ”know how” som finns i forskningsvärlden. Som en liten kommun vet vi också vikten av att samarbeta och det är möjligt att vi går vidare med Skellefteå på något sätt, säger Fred Nilsson.

Under vistelsens andra dag gavs insyn i Träcentrum i Norr, en centrumbildning inom Luleå tekniska universitet, LTU, med lokala träindustriföretag och institutet SP Rise, samt den träforskning och innovationsverksamhet som bedrivs i Skellefteå. Anders Gustafsson på SP Rise, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, berättade om pågående och kommande satsningar, samt framtidens utmaningar.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013