Forskare återkallar artikel om mikroplast - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
24 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Plastforum - Plast & Gummi
2017-05-04 | 08:22
Plastforum logotype
Fisk-980x735.jpg

Forskare återkallar artikel om mikroplast

Nu har forskarna begärt att artikeln ska återkallas från tidskriften. När Centrala etikprövningsnämnden i slutet av april i år gjorde ett yttrande innehållande skarp kritik mot studien, valde forskarna att återkalla artikeln.

 

I artikeln, vilken fått stor medial uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt, beskrev forskarna hur de upptäckt att fisk i tidiga utvecklingsstadier förändrar sitt beteende och växer sämre om de har tillgång till mikroplastpartiklar. Bland annat skrev forskarna att abborrlarver ska ha valt mikroplastpartiklar framför naturlig föda som zooplankton, och att detta bland annat lett till avsevärt högre dödlighet.

 

Studien anmäldes senare för oredlighet av en grupp forskare varvid universitetet inledde en så kallad förberedande undersökning där en extern expertgrupp fick i uppdrag att yttra sig i ärendet utifrån universitetets interna regelverk. Samtidigt skickades ärendet till expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) för ett yttrande.

 

I sitt brev till tidskriften, där forskarna ber om att den publicerade artikeln ska dras tillbaka, motiverar de sin begäran med att vetenskap måste vila på en solid grund och att resultaten i deras studie, även om de är korrekta, inte kommer att uppfattas som tillförlitliga så länge misstanke om oredlighet föreligger.

 

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Det kan skada förtroendet både för universitetet och för forskningen, säger Johan Tysk, vicerektor för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

 

Artikeln som dras tillbaka är författad av Lönnstedt O.M och Eklöv P och har rubriken Environmentally relevant concentrations of microplastic particles influence larval fish ecology.

 

Källa: Uppsala universitet

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013