Ett stort steg för Trifilon - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
27 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Plastforum - Plast & Gummi
2017-03-07 | 19:35
Plastforum logotype
Trifilon-735x980.png

Ett stort steg för Trifilon

… godkänt resultat att användas för exteriöra fordonskomponenter.

 

-Vad vi vet så är vi först med detta, säger Martin Lidstrand, vd för Trifilon, till Plastforum.

 

Godkännandet gället för biofiberarmerade plaster för exteriöra miljöer i fordon som exempelvis stötfångare. Trifilon har utvecklat materialet, vilket sedan levererats till Plastal som utfört samtliga tester tillsammans med ett norskt certifieringsorgan.

 

-Vi har arbetat med detta i samarbete med Plastal i två år, och nu äntligen fick vi vårt godkännande, säger Lidstrand.

 

Lidstrand berättar att företagets hampabaserade biofiber har jämförts med en talkfylld PP och på alla plan visat bättre mekaniska prestanda.

 

-Vi kan visa siffror och underlag som visar att vi har klarat lackproverna, slaghållfasthet såväl i kyla som vid höga temperaturer, vattenabsorbtion, med flera tester. Dessutom väger vårt material fem procent mindre vid en jämförelse, material mot material, säger han.

 

Detta i kombination med att styvheten och hållfastheten är högre i Trifilons materialet, vilket innebär en stötfångare som väger tre kilo idag, kan viktreduceras med fem procent med den Nyköpingsbaserade företagets material, om det tillverkas i samma verktyg.

 

-Om man istället vill ta fram en tunnare stötfångare, kan man faktiskt skapa en viktminskning på upp till 20 procent genom att välja vårt material, säger han.

 

Martin Lidstrand tror dock att det kommer att dröja ytterligare ett till två år innan biofibern kommer att finnas ute i en kommersiell produkt som exempelvis en stötfångaren i en bil.

 

-Våra OEM-företag måste så klart först godkänna materialet även de. Men redan nu vill jag mena att detta är ett väldigt stort steg, avslutar han.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013