Energieffektiva hus ska bli billigare - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
30 april 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
NTT - Sågverk & Trämanufaktur
2017-03-15 | 09:09
NTT logotype
Anders-TMF1-292x300.jpg

Energieffektiva hus ska bli billigare

Initiativtagare till Besmå är Trä- och Möbelföretagen, TMF.

– Det finns andra som jobbar för energieffektiva lösningar men skillnaden är vårt fokus på energieffektiva hus till en låg kostnad med industriell tillverkning. Husköpare är en grupp som redan är hårt utsatt på grund av olika finansiella krav, säger Anders Rosenkilde, chef för teknisk utveckling på TMF.

Anders Rosenkilde berättar att TMF sedan länge arbetat med att hitta och genomföra energieffektiva lösningar för att minska energiförbrukningen i nybyggda hus, ett arbete som nu kan underlättas med Besmå. Klustret syftar till att skapa förbättrade förutsättningar för produktion av kostnadseffektiva småhus med lågt energi- och effektbehov samt att öka förutsättningarna för fler lönsamma och energieffektiviserande åtgärder i befintliga småhus.

Anders Rosenkilde lyfter fram vikten av att hitta metoder som fungerar industriellt.

– Kostnaden måste ner för att det här ska få fart och för att lågenergihus ska kunna slå sig in bredare på husmarknaden. Det är inga problem att bygga ett passivhus med låg energiförbrukning, men merkostnaderna gör att de knappt utgör 1 procent av det totala småhusbyggandet under ett år. Vi måste hitta metoder som är anpassade till industriell tillverkning.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013