Drönartestbädd presenteras för riksdagsledamöter - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
24 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
U och D - Industriellt underhåll
2017-05-05 | 10:30
U och D logotype

Drönartestbädd presenteras för riksdagsledamöter

Forskningsinstitutet RISE SICS East i Linköping driver en testbädd för obemannade flygande farkoster, som kallas UAVer, drönare eller RPAS. Testbädden drivs tillsammans med kommunen på flygplatsen strax utanför Västervik.

Dessa farkoster med sensorer används till exempel för att upptäcka skador i växande gröda, hjälpa räddningstjänsten att få överblick vid stora bränder eller leta efter försvunna personer eller människor i sjönöd. De kan också användas vid underhållsarbeten.

Det statliga Innovationsforskningsverket Vinnova finansierar en första fas i detta projekt med 8 miljoner kronor under 4 år. Fokus ligger då på att stödja jordbruksnäringen, skogsbruket, miljöövervakning och miljöteknik. Inom dessa områden har man beräknat att Sverige ska kunna förbättra försörjningsgraden, minska miljöbelastningen och minska kostnaderna med många miljarder kronor per år.

Tanken är att testbädden ska kunna användas för många andra ändamål såsom utveckling och tester av nya typer av drönare, utbildning, certifiering och demonstrationer.

Bara i Linköping finns det sex företag som utvecklar och tillverkar obemannade luftfarkoster. Ett flertal institutioner vid universitetet är antingen användare eller utvecklare av UAV/UAS. Vidare pågår forskning och utveckling av sensorer för miljöövervakning vid såväl företag som LiTH och TEMA.

Under informationsdagen i Västervik kommer testbädden att presenteras. På mötet kommer även de utmaningar som finns inom området att presenteras och tankar om vad som krävs för att detta ska kunna bli den framtidsbransch som många pratar om.

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013