Sömnproblem? – prylarna som hjälper - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
23 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Dina mediciner
2014-10-20 | 12:30
somnproblem

Sömnproblem? – prylarna som hjälper

1. Fiber- eller Kedjetäcke ser ut som ett vanligt täcke, men det är tyngre och finns mellan cirka 2 kilo för barn upp till 14 kilo. I tester har tyngdtäcken visat sig ge en lugnare sömn och det används allt oftare inom vården för patienter med ADHD, psykoser och andra psykiatriska besvär.

Täcket omsluter kroppen och tyngden gör att lugnande hormoner frisätts och det kan hjälpa även andra med lindrigare sömnproblem, motorisk oro, ångest och koncentrationssvårigheter. Värt att prova. En del leverantörerna erbjuder prova på-veckor och täcket kan skickas tillbaka om inte önskad effekt uppnås. Kan i vissa fall fås på remiss som ett hjälpmedel, fråga din läkare, vårdcentral eller psykiatriker.

2. Ögonbindel håller ljuset borta. Mörker är en förutsättning för att kunna sova för många människor, även en liten strimma ljus kan förstöra sömnen enligt sömnforskarna.

Mörker signalerar natt och under natten frisätts melatonin i hjärnan som är kroppens sömnhormon. När ljuset kommer trängs melatoninet undan och det kan bli omöjligt att somna eller sova vidare efter att man vaknat. En ögonbindel är ett enkelt sätt att lura kroppen att det är mörkt utan att behöva mörkläggningsgardiner.

3. Öronproppar som stoppar alla ljud är underskattat. Sänggrannen som snarkar, fåglarna som sjunger på morgonkvisten eller sopbilen kör sin runda? Många blir väckta av ljud i omgivningen, bland även utan att man själv ens noterar ljuden, men sömnen är störd. Och vaknar man ordentligt av ljuden kan det vara svårt att somna om. Bättre att stänga ute ljuden helt från början.

Apoteken har öronproppar i olika storlekar och proppar spelcialgjorda för sömn.

4. Näsvidgare ger en bättre andning och mindre snarkningar och det är avgörande för en god natts sömn. Även för din käresta om det finns någon sådan i närheten. Snarkningar som leder till sömnapné, det vill säga syrebrist till hjärnan, är mycket skadligt. Förutom att det är dåligt för sömnen att snarka, kan sömnapné leda till hjärtbesvär.

5. Tryckavlastande madrass, används i vården, men går också att köpa privat. Meningen med den tryckavlastande madrassen är att den ska vårda och förebygga liggsår för den som ligger väldigt länge.

En tryckavalastande madrass lastar också av spända muskler och hjälper kroppen att slappna av. Kan till exempel hjälpa vid stressrelaterade sömnproblem.

Läs även: Forskarens bästa tips som hjälper dig att sova bättre 

Sömnhormonet melatonin – en het fråga bland läkare

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013