Säkrare restaurangbesök för matallegiker
finns!
Mentor Communications Group logotype
23 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Dina mediciner
2014-12-17 | 10:39
Nya regler gör restaurangbesök säkrare för matallergiker.
Nya regler gör restaurangbesök säkrare för matallergiker.

Nya regler ger säkrare restaurangbesök

EU har beslutat att alla som serverar oförpackad mat ska kunna informera sina gäster ifall någon eller några av de 14 allergen som oftast leder till allergichock (anafylaxi) finns i deras mat. Du kan alltså be att få veta vad maten innehåller när du går ut och äter på till exempel café eller restaurang. De nya märkningsreglerna för livsmedel gäller inom hela EU.

Lagen gäller oförpackad mat. Sedan tidigare måste färdigförpackad mat ha en fullständig innehållsförteckning men från och med nu måste allergenen skrivas i fet stil.

Reglerna påverkar alla som har någon form av matallergi. I Europa är 17 miljoner människor allergiska mot mat i någon form, med allt från lindriga reaktioner till svårare reaktioner i form av allergichock. Människor med matallergi måste vara extremt försiktiga med vad de äter. En tydlig märkning och att få klart besked om vad maten innehåller kan innebära skillnaden mellan liv och död.

Astma- och Allergiförbundet har under mycket lång tid jobbat med frågan och lyckats få igenom flera krav. Dock hoppas man på ytterligare förbättringar.

– Vi hoppas att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten, inte enbart de 14 vanligaste allergenen, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Från och med den 13 december måste restaurangerna uppfylla de nya kraven och de kan inte hänvisa till att de inte vet. Den som stöter på problem kan kontakta Hälso- och miljöförvaltningen i kommunen. Det är de som har till uppgift att kontrollera att restaurangerna följer lagen. Astma- och Allergiförbundet kommer att noga följa implementeringen av den nya lagstiftningen.

Listan över de 14 livsmedel som restauranger och caféer måste ha koll på hittar du här.

Läs även: Mormor vet hur man undviker allergier

 

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013