Så här fungerar ebolamedicinen Zmapp - Mentor Newsroom
finns!
Mentor Communications Group logotype
23 maj 2017
Mentor Newsroom lototype
23 redaktioner – Sveriges mest initierade näringslivsbevakning.
Dina mediciner
2014-10-22 | 11:24
ebola_zmapp

Så här fungerar ebolamedicinen Zmapp

Det ännu inte godkända läkemedlet Zmapp som testas mot ebolaviruset består av en blandning av flera olika antikroppar.

Ebolaviruset ser ut som en mask och det sprider sig genom att kasta ut långa trådar som tränger in i mänskliga celler och infekterar dem. Trådarna skjuts ut från små utskott som sitter på utsidan av viruset. Dessa små proteinutskott ser forskarna som virusets svaga punkt och det är mot dessa som ett läkemedel eller en antikropp ska riktas för att besegra viruset.

Antikropparna i Zmapp sätter igång kroppens eget immunförsvar och blockerar de små utskotten på viruset ifrån vilka viruset skjuter ut sina långa trådar. Om denna mekanism kan hindras så kan viruset oskadliggöras.

Zmapp har visat goda resultat på ebolainfekterade möss och apor. På människor har ebolamedicinen bara testats ett fåtal gånger. Några gånger med dödlig utgång och gällande de pesoner som överlevt ebola efter att ha fått medicinen är det omöjligt att säga om de skulle ha överlevt ändå. Men omvärlden är hoppfull och hos läkemedelsföretaget Mapp Biopharmaceutical som framställt de första doserna av Zmapp är läkemedlet slut, men intensivt arbete pågår för att framställa nya doser. Företaget är dock tydliga med att resultaten efter användning av medicinen på människa är osäkra och dom skriver själva på sin hemsida att dom inte vet om Zmapp fungerar.

Det finns inga juridiska hinder för att läkemedlet Zmapp skulle kunna testas på personer även i Sverige, om en sådan situation skulle uppstå.

Läs mer om Zmapp på Dina Mediciner.

Läs även: Symtom på Ebola

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

MENTOR NYHETSBREV

Vill du ha Mentornewsroom nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Huvudkontoret: Tryffelslingan 10,181 72 Lidingö Box 72001, Tel 08-670 41 00. Hitta hit!

© MENTOR COMMUNICATIONS AB 2013