SKL och regeringen överens
Socialminister Annika Strandhäll kallade under fredagseftermiddagen till presskonferens ihop med Anders Henriksson, 1:e vice ordförande SKL. Tillsammans presenterade de fyra överenskommelser över närmare två miljarder kronor som slutits mellan regering och SKL på vårdområdet.
De fyra överenskommelserna är:
- Patientmiljarden
- Kortare köer i cancervården
- Kvalitetsregister
- Försäkringsmedicinska utredningar
Patientmiljarden är en budgetsatsning som presenterades redan i budgetpropositionen för 2018 men nu är detaljerna klara. 490 miljoner kronor ska gå till landsting och regioner för att stötta införandet av den förstärkta vårdgarantin i primärvården där patienten inom tre dagar ska få en medicinsk bedömning från legitimerad vårdpersonal – jämfört med dagens sju dagar för att få träffa läkare.
Den andra halvan av den så kallade patientmiljarden ska gå till att stödja införandet av patientkontrakt och fast vårdkontakt.
Den andra överenskommelsen, att korta väntetider i cancervården, är en fortsättning på en pågående satsning från regeringen. För 2018 fördelas 500 miljoner kronor för ändamålet.
– Det här är ett väldigt viktigt besked för de som har cancer eller anhöriga till de som har cancer, menade Anders Henriksson under presskonferensen i Rosenbad.
Dessutom tillförs ytterligare tre cancerdiagnoser som standardiserade vårdförlopp. Det är vulvacancer, neuroendokrina buktumörer och buksarkom som nu tillförs de 28 diagnoser som redan är införda.
– Är det någon gång man måste kunna lita på att man får vård i rätt tid så är det när man får en cancerdiagnos, sa Annika Strandhäll.
Överenskommelsen omfattar även att man ska se över förbättrade möjligheter till tidig diagnostik och så kallad ”prick-koll” på distans via telemedicin vid misstanke om maligna prickar. Något som Strandhäll personligen välkomnade:
– Jag tillhör själv en utav dem som har väldigt mycket prickar.
I överenskommelsen fördelas även 200 miljoner kronor till stöd för nationella kvalitetsregister, där majoriteten går till grundanslag till registren. Staten står för hälften av den satsningen.
– Vi är unika i Sverige som satsat på kvalitetsregister under så lång tid. Våra register gör att vi kan förbättra de medicinska resultaten och de är mycket viktiga för forskningen, sa Henriksson.
I enlighet med denna överenskommelse ska landstingen, regionerna och staten verka för att förändra och vidareutveckla systemet för nationella kvalitetsregister.
– Våra register är något vi ofta är stolta över i internationell sammanhang, sa Strandhäll.
Även försäkringsmedicinska utredningar var föremål för en överenskommelse och det ska satsas 250 miljoner på fördjupad bedömning av rehabiliteringsbehov.