Sveriges maskinentreprenörer förutspås en lysande framtid
Den närmaste framtiden ser synnerligen ljus ut för de svenska maskinentreprenörerna. Det framgår av den konjunkturrapport som bransch- och arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna presenterade på Luciadagen.
Undersökningen speglar en bransch som går för högtryck och förutspår fortsatt ökad efterfrågan under 2018. Skälen är flera, men en viktig orsak är att samhällets behov av all form av modern infrastruktur ständigt ökar. 2017 noterades visserligen något färre byggstarter på området än under 2016, men inför 2018 beräknas byggstarterna öka med 18 procent igen. En stark källa till optimismen är att regeringens senaste infrastrukturproposition för åren 2018-2029 är 20 procent starkare än den föregående som sträckte sig fram till 2025.
Däremot är förväntningarna vad gäller bostadsbyggandet mer blygsamma.
– Hittills i år har det påbörjats 30 000 lägenheter i flerbostadshus och det ser ut att bli en ökning med fem procent om man jämför med året innan. Men nästa år och även 2019 tror marknaden på en negativ rekyl. Men byggandet är ändå på en hög nivå om vi jämför nivåerna historiskt, säger Magnus Johansson från Industrifakta som är projektledare för konjunkturrapporterna.
Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg ser minst ett ytterligare skäl till fortsatt hög sysselsättning.
– Det som man ibland glömmer bort i de här sammanhangen är vatten- och avloppsutbyggnad. När bostäder, kontor och infrastruktur byggs måste vatten och avlopp byggas ut, renoveras och läggas om. Det här jobbar många maskinentreprenörer redan med dagligen. Och då ska vi komma ihåg att Svenskt Vatten nyligen har konstaterat i en rapport att investeringstakten måste öka från dagens nivåer med 35 procent de kommande 20 åren. Det här är en stor och svår uppgift för samhället att klara. Många VA-anläggningar och vattenverk härstammar från 1960-70-talet och renoveringsbehoven är sedan flera år tillbaka stora, säger Hampe Mobärg.
Hampe Mobärgs samlade bedömning är att framtidsutsikterna i branschen är bland de bästa inom det svenska näringslivet. Då vägs även tillgången på kompetens arbetskraft in.
– Vi såg redan i sommar, när vi presenterade Maskinentreprenörernas Midsommar-Meko att hjulen då snurrade så fort att personalen inte räckte till. Då svarade 80 procent att de hade svårt att hitta personal. Det var oroväckande och en varningssignal redan då. Att nu se att 94 procent har svårt att hitta passande medarbetare, det gör mig orolig på riktigt. För nu måste företagen ladda om för ett 2018 som ser ut att bli ännu hetare för landets byggare av infrastruktur, säger Hampe Mobärg.
– Det kan tyckas att allt pekar uppåt, men jag ser ett antal saker i rapporten som vi måste analysera mer under våren. Dels tycker jag att det finns en rad indikationer på att maskinentreprenörerna i undersökningen tror att det snart kommer negativa rekyler. Företagarna svarar att de tror att arbetsvolymerna kommer att utvecklas sämre än tidigare, och det kan jag förstå. Man misstänker sannolikt att det inte kommer att kunna hålla på så här hur länge som helst. Förr eller senare kommer ett bakslag. Det här är företag som varit med länge och väl känner till konjunkturernas svängningar. Dels har nästan alla nu svårt att hitta rätt medarbetare. Det gör att de ser att det är svårt eller omöjligt att expandera från den nivå man befinner sig på i dag, säger Hampe Mobärg.
68 procent av de intervjuade entreprenörerna bertraktar rekrytering av rätt kompetens som en av de största utmaningarna för framtiden. Bland de förslag som lyfts fram för att lösa problemet är att förändra branschens image, utveckla egna branschskolor och att satsa mer på utbildning i företaget. Bland annat framförs önskemål om att det ska vara lättare att anställa lärlingar.
Rapporten lyfter också fram att det finns grupper som är klart underrepresenterade i branschen. I juni 2017 hade de intervjuade företagen 1 783 anställda. Av dessa var 155 kvinnor medan 71 hade utländsk härkomst.