Volvo avyttrar ägarandelen i Deutz

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Volvokoncernen har sålt hela sitt innehav, motsvarande drygt 25 procent av det totala antalet aktier, i den tyska motortillverkaren Deutz. Försäljningspriset anges till motsvarande 1,9 miljarder kronor.

Våren 2012 stod det klart att Volvokoncernen skulle bli största aktieägare i Deutz med en andel på 25 procent plus en aktie. Volvos dåvarande vd och koncernchef Olof Persson förklarade då förvärvet så här:

­– Under många år har Deutz varit en viktig leverantör och partner. Att vi nu ökar vår ägarandel i bolaget är ett naturligt steg i ljuset av våra planer på ett ökat kommersiellt samarbete inom medeltunga motorer.

Bland annat hade de båda företagen strax dessförinnan beslutat att undersöka förutsättningarna för att förlänga sitt långsiktiga samarbete genom att tillsammans utveckla nästa generation medeltunga motorer avsedda för industri- och anläggningsmaskiner. Bland annat fanns förhoppningar om att etablera ett gemensamt samriskbolag i Kina för tillverkning av medeltunga motorer i samma segment.

Som en direkt följd av nedgången i Kina valde dock företagen att avbryta den gemensamma kinesiska satsningen i början av 2015.

Nu väljer Volvo dessutom att avveckla sitt ägande i den tyska motorjätten. Däremot påpekar båda parter att det mångåriga affärsmässiga samarbetet kommer att fortsätta.

– Vi kommer att fortsätta vårt nära samarbete med Volvo och förbli en viktig leverantör, framför allt till entreprenadmaskinerna. En direkt följd av aktieförsäljningen är att vi nu kan förstärka vår profil som oberoende leverantör, säger Frank Hiller, styrelseordförande i Deutz.

För Volvos del rapporteras försäljningen medföra en reavinst på cirka 350 miljoner kronor och en positiv påverkan på koncernens kassaflöde.Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Stockholmsbjörn blir grön

Volvo avyttrar ägarandelen i Deutz

Volvokoncernen har sålt hela sitt innehav, motsvarande drygt 25 procent av det totala antalet aktier, i den tyska motortillverkaren Deutz. Försäljningspriset anges till motsvarande 1,9 miljarder kronor.

Grönt för självkörande fordon

Ingen framtidsfantasi utan verklighet - Sedan 1 juli kan alla möta ett självkörande fordon på vägen för nu får de köra utan förare.

Mer kollektivtrafik för pengarna

Mer kollektivtrafik för satsade skattepengar – län för län, det vill Sveriges Bussföretag åstadkomma i stället de för skenande kostnaderna vi ser i dag.

Plus

Låna och bygg höghastighetsjärnvägen

Sverigeförhandlingen vill bygga hela den tänkta höghastighetsjärnvägen på en gång och så snabbt som möjligt - Men de har också en plan B, läs mer här!

Lööf nämnde järnvägen

Ingen kollektivtrafik med Björklund

Palmkvist lämnar Swebus

Swebus vd Joakim Palmkvist avgår och expressbussbolaget kommer att integreras med Nobina Sverige - Läs här om hur förändringen ska gå till.

"Mitt hälsoarmband säger åt mig att gå och lägga mig"

– Digital hälsa är den nya folkhälsan menar innovationslandstingsrådet Daniel Forslund på Medtech Café i Almedalen.

Plus

Volvo bäst i juni

Setra fortsätter att leda Tunga Bussligan 2017 men Volvo gjorde bäst ifrån sig under juni - Det framgår av Bil Swedens halvårsstatistik som presenterade i Visby hamn under Almedalsveckan.

Anslag till nästa generation industriell radiostyrning och IoT

Ras för bussarna

Under juni registrerades totalt 34 nya bussar av alla viktklasser, minus 78,2 procent jämfört med samma tid förra året - Det visar Bil Swedens siffror.

Förpackningskrav i KRAVs nya regler

Kommande brist kräver import

Enligt Svenska Kraftnäts prognos kan Sverige bli beroende av elimport kommande vinter.

Prestigefullt innovationspris till svenskt bolag

Svenska Biteam har tagit emot ett innovationspris för sin uppbyggnad av en I-balk. Priset mottog företagets vd Fredrik Winberg, vid...

Bjelfvenstam GD för Transportstyrelsen

Huhtamäki expanderar på kinesiska marknaden

Huhtamäki stärker sin position som den ledande leverantören av förpackningar för food service sektorn i Kina genom förvärv av International Papers livsmedelsförpackningsverksamhet i Kina.

Först i världen med barnmorska på videolänk

De köper VVS-skola

Tre av tio skräms bort

27 procent av svenskarna har någon gång valt bort tåget som färdmedel av rädsla för förseningar. Det visar en ny Sifoundersökning.

Nolato mottog prestigefyllt pris

Fredheim säljer Telestack

Ingen effekt av akupunktur

Alla finalisterna i Bussförar-SM!

Nu står det klart vilka 16 bussförare som gått till final i Bussförar-SM 2017 - Vi har alla namnen samt avslöjar också vilka bussbolag som fick flest anmälda till tävlingen.

Han blir rektor vid Karlstads universitet

Återvunnen fordonsglykol lanseringsklar

Sociala medier hittar försökspersoner

Ska förbereda bolagen på riskkapital

Keestracks största käftkross

Coop ändrar sitt poängsystem - igen

Här är butiken som gör sushisuccé

Kraftökare minskar bränsleförbrukningen

Kompakt maskin med svängbart flak

Kapellskärs hamn expanderar

Linas Matkasse får ny vd

Slitstark "koskopa"

Sänd till en kollega

0.155