23948sdkhjf

Butiker för Esprit i konkurs

I början av juni försattes bolagen bakom fem butiker i Sverige i konkurs.

Bolagen bakom fyra Esprit-butiker, i Sundsvall, Valbo, Västerås och Kupolen i Borlänge, försattes den 7 juni i konkurs. Den femte butiken i Birsta utanför Sundsvall hade redan stängt innan konkursen var ett faktum men även det bolaget ingår i konkursen. Varje butik låg i separata bolag under moderbolaget Roger Bengtsson Mode AB.

– Butiksägaren har inte lyckats få ekonomi i butikerna på senare tid men fram till konkursutbrottet fanns inga obetalda skatteskulder och betalning hade i huvudsak skötts till exempelvis anställda och hyresvärdar, säger Åke Söderman, konkursförvaltare på advokatbyrån Söderman & Bergsten till Habit och tillägger;

– Sedan kan det naturligtvis uppstå exempelvis hyresskulder för återstående avtalstider tills dess att hyresvärdarna hittar nya hyresgäster.

Han säger att det finns skulder till leverantören, Esprit, men hur stora det är kan han inte uttala sig om ännu men det kommer att framgå av bouppteckningarna för respektive bolag.

Konkursförvaltaren upplever att det har funnits en brist på uppbackning från leverantören som har fortsatt att skicka varor trots att man inte önskat leveranser. I den möjligaste mån har butikerna också försökt returnera varor.

– Konkursen hade kanske kunnat undvikas med någon form av ackord eller så, säger Åke Söderman.

Konkursförvaltaren menar att det är allt svårare att få ekonmin att gå runt i fysiska butiker också med en ny typ av konkurrens från e-handel. Under den senaste veckan har det pågått utanförsäljningar i butikerna och Åke Söderman vet ännu inte helt säkert när butikerna stänger. Den enda butik som givit överskott på senare tid är enligt konkursförvaltaren butiken i Västerås.

Butikerna drevs på franchisebasis och Roger Bengtsson startade första butiken för Esprit omkring 2005. Dessförinnan drev bolaget butiker för Bestsellers koncept Jack & Jones med framgång.

Datum för edgångssammanträde är satt till 31 juli.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079