23948sdkhjf

AV bör se över lagen för arbete på hög höjd

Arbetsmiljöverket inspekterar arbetsplatser där reparbetare putsar fönster och tvättar fasader på hög höjd. En mer heltäckande lagstiftning behövs och företaget Klätterservice som fått godkänt av AV, vill gärna se att reglerna blir tydligare.

Fönsterputsning och fasadrengöring på hög höjd utförs numera ofta med hjälp personalen hängande i rep i stället för stående i en krankorg. Globen tvättades till exempel förra året av företaget Klättereervice reparbetare.

Farligt kan det tyckas och Arbetsmiljöverket inspekterar och håller koll. Så gott det nu går.

Klätterservice är ett av dem som inspekterats och som fått godkänt. Inspektionen mynnade ut i en rapport med ett par åtgärder som företaget fick ta tag i.

- Vissa punkter i rapporten var baserade på svårtolkad lagstiftning om när reparbete ska användas, andra punkter har handlat om att vi tydligare behöver skriva ner hur vi arbetar för att bibehålla en säker arbetsmiljö. För verksamheten har det varit nyttigt att bli genomlyst och dialogen med Arbetsmiljöverket har framför allt bidragit till att vårt systematiska arbetsmiljöarbete nu har blivit ännu bättre, säger företagets grundare David Norell.

Arbetsmiljöverket har krav och föreskrifter som till viss del reglerar reparbete, men det finns också internationella riktlinjer. Klätterservice följer den amerikanska branschföreningen Society of Professional Rope Access Technicians standard SPRAT, som har tydliga riktlinjer. 

- Vi hoppas att dialogen med Arbetsmiljöverket fortsätter så vi tillsammans kan skapa en mer modern och tydlig lagstiftning för säkert arbete på hög höjd, säger David Norell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079