23948sdkhjf

Modern maskinstyrning från Trimble

Efter snart tio år är det dags för en ny plattform, Trimble Earthworks ska vara nästa generations maskinstyrningssystem hävdar Sitech och utlovar både snabbare och bättre resultat.

Trimble Earth Works ersätter det snart tio år gamla GCS900.

– Det här har alla nytta av, oavsett om det är en liten firma som ska göra en husgrund eller någon som jobbar för de större entreprenörerna, säger Mathias Alperud, försäljningschef på Sitech Sverige.

Både hårdvaran och mjukvaran är nya, Sitech visade upp det nya systemet på årets Maskinexpo och Mathias Alperud lyfte särskilt fram den nya touchskärmen på 10,1 tum och de nya IMU-sensorerna – tre gyrosensorer och tre acceleometrar

– De är tio gånger snabbare och tio gånger noggrannare.

I paketet ingår en helt ny programvara, systemet är uppbyggt som en app och det går därför att använda sig av till exempel en androidplatta som man kan ta med sig mellan olika maskiner.

– Det är bara att ladda ner appen och börja använda den, säger Mathias Alperud.

Han konstaterar att utvecklingen gått snabbt sedan 2008, det nya systemets funktioner ska vara lätta att lära sig, till skillnad från den äldre variantens knappar får man till exempel en touchdisplay som uppges vara intuitiv och enkel att använda.

– Eftersom det är en androidplattform kan man också ladda ner pdfer och ritningar som kan ligga i bakgrunden samtidigt som man gräver efter modellen, säger Mathias Alperud.

Alla funktioner ska vara lätt tillgängliga, enligt Sitech ska det räcka med tre knapptryckningar, föraren kan dra, zooma och klicka och den som behöver hjälp har stöd av inbyggda guider.

– Det går snabbt att komma igång med systemet, man förstår snabbt hur det hänger ihop, säger Mathias Alperud.

– Det är nästa generation maskinstyrningsplattform, säger Peter Strand, regional sales manager på Trimble norra Europa.

Han lyfter gärna fram det automatiska 3D-systemet för grävmaskiner, det uppges vara det första som kan eftermonteras och ska underlätta vid grävning av plana eller lutande ytor.

Systemet fungerar så att föraren aktiverar grävläget och styr stickan, medan Trimble Earthworks styr bommen och skopan efter designen. Slutresultatet ska därmed bli precis rätt, hävdar Trimble.

Det sker på ett väldigt följsamt och fint sätt, säger Peter Strand.

I paketet ingår fem års mjukvaruppdateringar, enligt Sitech Sverige kan även del äldre GCS-plattformar uppdateras till samma nivå.

Kontrollboxen är en Android OS 6.0 GMS Freescale iMX6 Quad Core med wifi och högtalare. Det sexaxlade IMU-sensorerna beskrivs som robusta och ska kunna monteras i vilken orientering som helst.

Systemet lanserades på Conexpo i mars och var rykande färskt när det landade på Maskinexpo. Mathias Alperud tror att de första systemen ska kunna levereras efter sommaren och först ut är grävsystemet för grävmaskiner.

– Det är den stora gruppen, det kommer sedan för övriga maskintyper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.424